Itt az újabb fideszes belharc: Nagyon csúnyán egymásnak esett Nagy Márton és Parragh László

Megy az üzengetés.

Csekély vigasz, hogy nem értenek hozzá

– mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a jegybankról a Világgazdaság konferenciáján.

Parragh szerint ők már 2019-ben figyelmeztettek a magas infláció veszélyeire, de a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank nem értette, hogy ez egy tartós probléma lesz.

„A kamara elsők között realizálta az infláció problémáját, őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel”

– fogalmazott a kamaraelnök.

Mint kiemelte: az energiaárak magas szintje, a kínálatnál nagyobb kereslet, a gyenge forint egyaránt tartós inflációs nyomást eredményezett. Hosszú, 3-4 éves folyamatról és több ezer milliárd forint veszteségről van szó.

Ezt a számlát valakinek ki kell majd fizetnie.

Parragh a kamatszintek csökkentését szorgalmazta, hogy a „belső erőforrásokra épülő növekedés” beindulhasson.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani a válságot, mint amely idevezetett, de

ugyanazokkal az emberekkel sem.

A parlament őszi ülésszakának nyitányán Orbán Viktor is arról beszélt, hogy a Matolcsy György vezette jegybank „nem tudott megbirkózni” az inflációval, ezért a magyar kormány átvállalta ezt a feladatot tőle. Alighanem a miniszterelnök üzenetére rácsatlakozva lendült támadásba Parragh László is.

A Világgazdaság konferenciáján Nagy Márton miniszter is felszólalt. Szerinte a magas költségvetési hiány a gazdasági növekedés beindításával orvosolható, ugyanis a legnagyobb probléma az elszabadult árak miatti kevesebb költés, amitől

a vártnál 900-950 milliárd forinttal alacsonyabbak az áfabevételek.

Valódi Hírek