Mi történt? Ukrajna hirtelen meggondolta magát – meglepő lépést tett az OTP ügyében

A döntésük egyelőre ideiglenes.

Az ukrán korrupciómegelőzési ügynökség ideiglenesen felfüggesztette az OTP Bank státuszát, amely szerint a háború nemzetközi támogatója – olvasható az ügynökség weboldalán.

A hazai pénzintézet még májusban kapta meg az említett státuszt – a döntést akkor azzal indokolták, hogy az OTP továbbra is folytatta tevékenységét Oroszországban, és betartotta azt a hitelezési törvényt is, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatták a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

A magyar kormány felháborodott a döntés kapcsán: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, botrányosnak ítélik, hogy az OTP felkerült a háború nemzetközi szponzorainak listájára.

Az ügynökség azonban a minap jelezte, hogy megkezdődött a párbeszéd, így a tárgyalások megkezdéséig

felfüggesztik 5 görög közlekedési vállalat és az OTP Bank státuszát a háború nemzetközi támogatóinak listáján.

Hozzátették, hogy a listáról való további kizárásuk a meghatározott feltételek teljesülésétől függ. Továbbá remélik, hogy a döntés nyomán a magyar kormány is feloldja az ukrán népnek szánt 500 millió eurós uniós katonai segély zárolását.

(via Portfolio/Nyugati Fény)

FRISSÍTÉS:

Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton közölte az MTI-vel: lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státuszát.

Megosztotta a magyar álláspontot, miszerint „amíg az OTP-t nem veszik le a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében”.

Valódi Hírek