Rossz hírt kapott Csányi Sándor: A terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánították az OTP-t

Betelt a pohár.

Május 4-én a háború nemzetközi támogatójának minősítette az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bankot (OTP) az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) – közölte a szervezet.

A döntést azzal indokolták, hogy a pénzintézet továbbra is folytatja tevékenységét Oroszországban, és betartja azt a hitelezési törvényt is, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

Közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy az OTP Magyarország – Közép-Európa egyik legnagyobb bankjaként –, ukrajnai üzletága 507 millió dollárnyi eszközállománnyal rendelkezik, valamint hogy az Oroszországban működő ötven legnagyobb bank egyike, ami

több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki Oroszország 1850 településén.

Jelezték: mindezek miatt a pénzintézet hozzájárult az uniós szankciók kijátszásához, és a bank profitjából óriási pénzeket fizetett be az Ukrajna ellen háborút indító Oroszország költségvetésébe.

Az ukrán vezetés nehezményezi azt is, hogy a bank sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak, így pedig bizonyítható, hogy a bank oroszországi pénzügyi manővereinek folytatásával

támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”.

A közlemény szerint az OTP Bank a 24. olyan intézmény, amelyet a NAZK felvett a „háború nemzetközi támogatói” közé.

FRISSÍTÉS: Az OTP Bank lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában az alábbiakkat írta:

Az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulását

A magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.)

Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is.

Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagyösszegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek