Orbán átütötte az ingerküszöböt: A miniszterelnök sötét ügyeiről cikkezik az amerikai sajtó

Mindent egy lapra tett fel a magyar miniszterelnök.

Donald Trump visszatérése a Fehér Házba segítene Orbán Viktornak elrejteni, hogy milyen sötét kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyinhoz – a három illiberális politikus kapcsolatáról írt hosszas véleménycikket a The Washington Post.

Arról mi is írtunk korábban, hogy szorul a hurok Trump nyaka körül: egyre több büntetőeljárás indul a volt amerikai elnök ellen, amelyek között olyan is van, amelynek ítélete szerint el is tilthatják a 2024-es újraindulástól a volt elnököt.

Ráadásul szerda reggel a The Guardian arról írt, hogy újabb polgári peres eljárás indult a volt republikánus vezető ellen. Ezúttal azért, mert rendszeresen meghamisította a vagyonnyilatkozatát, jelentősen magasabb összegeket hazudott magának be, hogy ezzel alacsonyabb kamatra kaphasson hiteleket, illetve adókedvezményekhez tudjon hozzáférni.

Ennek ellenére erősödik a kapcsolat Trump és Orbán között. Az ideológiai szimpátián túl az kapcsolja még őket össze, hogy mindketten megengedően viszonyulnak Putyinhoz. A portál szerint a két nyugati politikus

hasznos embere lehet az orosz diktátornak, hogy engedményeket csikarjon ki a Nyugattól.

Az amerikai lap kiemeli, hogy Budapest és Moszkva között sötét kapcsolat áll fenn, az Orbán-kormánynak számos gyanús üzlete van Putyinékkal, köztük Paks II és a túlárazott orosz gázszerződés. Cserébe pedig olyan szívességeket tesznek Orbánék az oroszoknak, mint a háborúpárti Kirill pátriárka elleni uniós szankciók megvétózása.

Az amerikai jobboldal szemében közben a magyar miniszterelnök egyre nagyobb hősként tetszeleg. A migráció elleni küzdelme, a liberális világrend elleni kirohanásai, a bíróságok leuralása és a családpolitikája miatt sok republikánus példaképként tekint rá.

Az amerikai portál idézi Anne Applebaum történészt is:

„Az elmúlt évek konfliktusai Washington és Budapest között a magyarországi korrupcióról szólnak, különösen a kormányzó Fidesz korrupciójáról és Magyarország autokráciákkal ápolt mély kapcsolatairól. Ám Orbán nem akarja, hogy szavazói korrupt kapcsolataival és autokrata viszonyaival foglalkozzanak, és azt sem akarja, hogy az amerikaiak vagy az európaiak tudomást szerezzenek ezekről. Ezért a kultúrharc leple alá rejti ezeket”.

A szerző arra a következtetésre jut, hogy Trump visszatérése segítene elfedni milyen sötét érdekek húzódnak Orbán és Putyin különleges kapcsolata mögött.

(washingtonpost.com/rtl.hu/theguardian.com/Nyugati Fény)

Valódi Hírek