Bajban van Trump: Szorul a hurok a volt elnök nyaka körül, az egyik legfontosabb embere is felszólalt ellene

Orbán egyik legjobb politikushaverja járhat pórul.

Donald Trump ellen több jogi eljárás indult az elmúlt hetekben. Ezek jellemzően azért indultak, mert a volt elnök nem volt hajlandó elismerni a 2020-as választási vereségét, ezért illegális módszerekkel akarta rávenni a szavazás lebonyolítóit az eredmények megmásítására.

Hétfőn Georgia államban vallott eskü alatt Mark Meadows, Trump egykori kabinetfőnöke. Az utolsó egy évben ő volt a legbelsőbb bizalmasa az elnöknek, ő felelt a Fehér Ház operatív vezetéséért, így különösen nagy figyelem hárult erre a tárgyalásra.

Valamint ez az egyik „billegő” állam az Egyesült Államokban, azaz egyike annak a pár helyszínnek, ahol a választások eldőlnek. Ezért is próbálták meg az exelnök és emberei rávenni az egyik – egyébként szintén republikánus – tisztségviselőt, hogy másítsa meg a választási eredményt.

A CNN összefoglalója szerint Meadows meglepő módon három és fél órán át tanúskodott, holott nem lett volna kötelező ezt megtennie. Az amerikai hírcsatrorna jogi szakértője szerint ezt azért tette meg, mert az ügyet államiról szövetségi szintre szeretné emelni, ahol arra számít, hogy nagyobb eséllyel kap felmentő ítéletet.

Ugyanakkor az egykori kabinetfőnök végig azt hangsúlyozta, hogy a munkaköri leírásában benne van a feltétel nélküli lojalitás az elnök felé, így

nem is lett volna lehetősége ellentmondania Trumpnak, még akkor sem, ha illegális kérés érkezett felé.

Tette ezt úgy, hogy a bíróságnak elismerte, nem volt oka kételkedni azokban a szakértői véleményekben, amelyek szerint

az exelnök választási csalásról szóló elméletei „hülyeségek„.

Trumpnak nem csak a volt kabinetvezetője miatt fájhat a feje. A szövetségi bíróság ugyanis egy másik eljárásban a tárgyalás időpontját pontosan a „szuperkedd” előtti napra tűzte ki.

A „szuperkedd” az előválasztásnak az a napja, amikor több államban egyszerre mennek el szavazni a Republikánus Párt hívei, döntően befolyásolva azt, ki lesz az amerikai jobboldal elnökjelöltje.

Tehát a március 4-ei időpont a lehető legrosszabb nap Trump számára,

mert a kampányhajrával, nem pedig bíróságra járással kéne akkor foglalkoznia.

Valódi Hírek