Döntött az EU: Nincs apelláta, Orbánéknak hónapokon belül be kell vezetniük egy szigorú szabályt

Kissé el vannak maradva az előkészületekkel.

2024-től egy korábbi uniós döntés értelmében Magyarországon is el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését – emlékeztetett a telex.hu szerdán.

A közösség ugyanis célul tűzte ki, hogy a hulladék 65 százalékát újrahasznosítsák – manapság hazánkban a háztartási hulladék 30 százaléka konyhai.

Az intézkedéssel kapcsolatban a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. sajtóosztálya osztott meg pár részletet a hírportállal. Megerősítették, hogy a koncessziós társaság feladata lesz a háztartási biohulladék gyűjtésének megszervezése, valamint a hasznosítónak való átadás is.

Az értesülések szerint az új rendszert nem egyszerre vezetik be, hanem folyamatosan bővülő rendszerrel és lefedettséggel fog indulni az év kezdetén. A háztartások kapnak majd egy úgynevezett „hulladékgyűjtő edényzetet„– ez egy kisebb, zárható fedelű kuka, amelyben gyűjthetik a biohulladékot.

Emellett a lakóházak és a társasházak is kapnak egy nagyobb kukát, amely az értesülések szerint szabványos méretű szemetes lesz.

A MOHU megosztotta: a Magyarországon begyűjtött biohulladékot jellemzően biogázüzemekben dolgozzák majd fel más piaci szereplők.

Ugyanakkor rengeteg kérdés nyitott maradt a témában, hiszen jogszabállyal és a biohulladék gyűjtéséhez kapcsolódó felvilágosító kampánnyal is el vagyunk maradva.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek