Messze még a vége: Fontos közlendője akadt Orbánéknak a brutális drágulás miatt

Az inflációs intézkedéseik nem arattak osztatlan sikert.

December 31-ig biztos érvényben maradnak azok az intézkedések, amelyeket a kormány az – szerintük háború okozta – élelmiszer-infláció csökkentése miatt hozott meg – olvasható a Magyar Közlöny hétfő esti számában.

A vonatkozó kormányrendelet a kötelező akciózást említi – ennek a jelek szerint a legkorábban az óévvel együtt inthetünk búcsút.

Emellett szót ejtettek még a gazdasági finanszírozási tárgyú intézkedésekről, valamint az egyes gazdasági tárgyú intézkedésekről.

Előbbi az EU-s tagállam jegybankjának forint alapú, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjáról, annak vásárlási tilalmáról szól. Ennek hatályát szintén meghosszabbították az év végéig.

Utóbbi az egyéves futamidejű betétszerződések alapján a betét összegére fizetett kamatot részletezi. Mint írják, a kamat összege nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság hivatalos honlapján utoljára közzétett 3 hónapos hátralévő futamidővel forgalomba hozott diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékét.

Ez az intézkedés szintén velünk marad 2023. december 31-ig.

A hazai inflációs helyzetről rendre beszámolunk, az Orbán-kormány intézkedéseinek ugyanis rengeteg bírálója akad. Nemrég Matolcsy György jegybankelnök fejtette ki véleményét, miszerint bár az MNB időben jelezte az inflációs veszélyt, a kormány másfél évig nem csatlakozott a jelenséget letörő intézkedésekhez. Mint mondta, az élelmiszerárstop is csak olaj volt a tűzre, önmagában az ársapkák 3-4 százalékkal emelték az inflációt.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/26/ekkora-baj-van-matolcsyek-rendkivuli-ulest-hivtak-ossze-az-inflacio-miatt

Valódi Hírek