Beriasztottak a gazdasági szakemberek: Lesújtó számok érkeztek a magyarországi helyzetről

Ez igaz a fogyasztókra és a vállalkozókra is.

Szeptemberben a fogyasztói és az üzleti várakozások is romlottak a GKI Gazdaságkutató Intézet legfrissebb mérése szerint – írta hétfőn a hvg.hu.

Az üzleti szférában

„az első őszi hónapban az iparban és az építőiparban romlottak az ágazati kilátások,

míg a kereskedelem és a szolgáltatások terén nem változtak érdemben”

– írta közleményében a vállalat.

„A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan az előző hónaphoz képest romlónak értékeli, s hasonlóan vélekedik ugyanerről a következő 12 hónapra vonatkozóan. A lakosság nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzének megítélése is romlott kissé a következő 12 hónapra vonatkozóan”

– emelték ki a kutatásból.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága, azaz az elbocsátási és létszámbővítési szándékuk lényegileg megegyezik az augusztus hónapban mért értékkel. De ágazatokra lebontva már látszik, hogy

az építőiparban látják legborúsabban a jövőt,

míg a kereskedelemben és a szolgáltató szférában az optimistábbak vannak többségben. Az iparban nem látnak változást a kilátásokban.

A GKI azt is kiemelte, hogy

az üzleti szférában erősödtek az áremelési tervek,

azaz további inflációnövekedés várható szerintük. Ezzel szemben a lakosság augusztushoz képest jobban számít arra, hogy az infláció csökkenni fog.

Ellentétesen látják a gazdasági növekedést a felek: a lakosság rosszabb növekedési adatokra számít, míg a vállalkozók optimistábbak.

Valódi Hírek