Újabb döbbenetes fordulat jöhet: Nagy Márton már megint belengette az árstopokat

Ezt nem láttuk jönni!

Mi is beszámoltuk arról, hogy a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén a gazdaságpolitika vezetői is felszólaltak. Csütörtökön ezen a rendezvényen beszélt arról Matolcsy György, hogy „önmagában az ársapkák 3-4 százalékkal emelték az inflációt”, Varga Mihály pedig itt lebegtetett be egy újabb bankadót és a kamattámogatások mértékének csökkentését vagy megszüntetését.

A 444 beszámolója szerint végül Nagy Márton is beszédet mondott a konferencián pénteken. A legérdekesebb a miniszternek az a gondolatmenete volt, hogy mivel az infláció lassabban csökken, mint ahogyan arra a kormány számított – amiért a magas üzemanyagárakat teszi felelőssé –,

ismét bevezethetik az üzemanyagárak maximalizálását, azaz az ársapkát.

Továbbá Nagy szerint „senki sem felelős azért, hogy ekkora lett az infláció, ez a magyar gazdaság struktúrájából fakadt és abból, hogy az országnak önálló, nem az euróhoz kötött valutája van”.

A magyar gazdaság struktúrája alatt azt értette, hogy elmondása szerint jelentős a magyar gazdaság energiaimport-igénye, ezért kitett az energiaár-növekedésnek – bár ha ezt a kormány tudja, akkor végképp nem érthető, miért akarnak magas energiaigényű akkumulátorgyárakat Magyarországra hozni.

A magas infláció kapcsán el mentegetőzni: szerinte külföldi multik nem érzik a válság hatását, továbbra is sokat tudnak exportálni, így pedig az infláció mértékén túl is képesek emelni a fizetéseket. Viszont aki nem külföldi multinál dolgozik, annak csökken a reálbére, ezért kevesebbet fogyaszt és emiatt van gazdasági visszaesés.

Nagy Márton szerint 2024-nek már a növekedés helyreállításáról kellene majd szólnia. Ugyanakkor

odaszúrt Matolcsy jegybankelnöknek is: szerinte már csökkenteni kellene a régió legmagasabb reálkamatát,

ugyanis – állítása szerint – így csak drágán juthatnak pénzhez a vállalatok, ez pedig lassítja a gazdaságot.

Valódi Hírek