Baj van a költségvetéssel: Hatalmas megszorításokat vezethet be Varga Mihály

Többet be is lengetett.

Egyre nagyobb bajban van a magyar gazdaság és emiatt a kormány is rácsapott a pánikgombra. Gyakorlatilag a 2022-es választások óta nem telik el úgy hét, hogy ne jelentenének be egy újabb megszorítást.

Varga Mihály csütörtökön a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén

újabb megszorításokat lengetett be.

A 444 beszámolója szerint a „monetáris szigor fenntartásával” indokolja azt a pénzügyminiszter, hogy miért kell szeptember végén újabb megszorításokat bevezetnie a kormánynak.

Varga például arra célzott, hogy a magyarországi bankoknak várhatóan hatalmas nyereségük lesz idén, ezért újabb különadókkal sújtanák a szektort. Példaként megemlítette az OTP-t, amelynek hatására azonnal zuhanni kezdett a bank részvényeinek értéke: egyelőre 7%-kal érnek kevesebbet, mint a miniszter megszólalása előtt.

Emellett a Pénzügyminisztérium a honvédelmi beruházások elhalasztását, valamint

a kamattámogatások mértékének csökkentését vagy megszüntetését

is fontolgatja.

Mi is megírtuk, hogy az államháztartás augusztusban 620 milliárd forinttal kevesebb áfabevételt könyvelhetett el; ennyivel kevesebbet vásárolnak a magyarok a hatalmas infláció miatt ahhoz képest, amennyivel a kormány számolt. Ezért a NAV is magasabb fokozatra kapcsolt, hogy megpróbáljon több adót bevasalni a kisvállalkozásokon.

Persze nem mindenkit érintenek egyformán a megszorítások: Orbán Viktor fizetését például bruttó 3 millió 555 ezer forintról 4 millió 178 ezer forintra emelte a miniszterelnök.

A pénzügyminiszter Matolcsy György jegybankelnök után szólalt fel a konferencián. Miután utóbbi kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, Varga Mihály sem állta meg, hogy beszóljon neki, mondván „ha már a jegybankelnök is beszélt a fiskális politikáról, én is kitérek a monetárisra”.

Varga szerint amikor az MNB emelte a kamatot, még vásárolt állampapírt és vállalati kötvényeket is, márpedig „egyszerre meleget és hideget fújni egyik gazdaságban sem lehet”. Azt is kifejtette, hogy

a jegybank hibás kamatemelési politikája miatt gyengült jelentősen a forint

tavaly ősszel.

Valódi Hírek