FRISS: Tűzszünetet hirdettek Hegyi-Karabahban

Megállapodott egymással a két konfliktusban álló fél.

Mint írtuk, helyi idő szerint kedden kora délután Azerbajdzsán „terrorizmusellenes” háborút indított az Örményországhoz tartozó Hegyi-Karabah ellen.

A konfliktus mellesleg még a Szovjetunió összeomlásánál kezdődött, akkor ugyanis a határrendezés egyik fél számára sem volt kielégítő. Tényleges háború ugyanakkor csak 2020 őszén alakult ki: Azerbajdzsán indított katonai akciót Örményország ellen.

A keddi támadás közvetlen oka pedig az volt, hogy négy azeri katona és két azeri polgár életét vesztette az örmény lázadók által elhelyezett aknák miatt.

A The Guardian friss értesülései szerint azonban

szerdán, helyi idő szerint délután 1 órakor életbe lépett a tűzszünet

a két fél között. A megállapodás ugyanakkor rendelkezéseket tartalmaz a helyi örmény kormány számára, miszerint fel kell oszlatniuk a hadseregüket.

Sztepanakert és Baku helyi tisztviselői megosztották: csütörtökön az azerbajdzsáni Jevlakhban tárgyalnak majd – Azerbajdzsán szerint a találkozón terítékre kerül a régió reintegrációjának (visszaállítás, visszahelyezés – szerk.) terve is.

A sztepanakerti önkormányzat ellenben nem tett említést a visszaintegrálásról, nyilatkozatukban az örmény fegyveres erők megmaradt különítményének kivonásáról és a hegyi-karabahi fegyveres egységek lefegyverzéséről írtak.

Mindkét fél arról nyilatkozott, hogy a megállapodás a helyi orosz békefenntartó erők közvetítésével jött létre.

Valódi Hírek