Törvényjavaslatot nyújt be a DK: Szabályozni kell a külföldi vendégmunkások számát!

Így biztosítanának esélyt a magyarok elhelyezkedésére.

Az árnyékkormány javaslatára a Demokratikus Koalíció frakciója törvénymódosító csomagot nyújt be, amely az Orbán-kormány által tömegesen Magyarországra hívott, az Európai Unión kívülről érkező külföldi vendégmunkások számát szabályozná – mondta Varga Ferenc online sajtótájékoztatóján hétfőn.

A bér- és munkaügyi árnyékminiszter kiemelte,

„az árnyékkormány szerint a magyar gazdaságot a magyar dolgozókra kell alapozni, nem külföldi vendégmunkásokra.

Ehhez viszont európai uniós szintű fizetést kell adni a magyar dolgozóknak, akiket megélhetési válságba sodort vagy kivándorlásra kényszerített az orbáni infláció”.

A DK által benyújtandó törvénycsomag előírná, hogy állami és uniós támogatást csak olyan beruházásokhoz szabad nyújtani, amelyek legalább 90 százalékban a magyar, illetve uniós munkavállalók számára teremtenek munkahelyet, és európai átlagbért garantálnak.

Előírnák azt is, hogy nagyobb számban vendégmunkások elhelyezésére csak akkor kerülhet sor egy településen,

ha erről a lakosságot tájékoztatták, és a helyi közösség ezzel egyetért.

Így a helyben élő magyar munkavállalók kerülnének előnybe, és megszűnnének a feszültségek a vendégmunkások és a helyiek között.

Továbbá figyelnének arra, hogy a külföldi vendégmunkásokra ugyanaz a munkavédelmi és munkaidő-szabályozás,

ugyanazok az egészségügyi szűrési és ellátási kötelezettségek vonatkozzanak, mint a magyar dolgozókra.

„Hatályon kívül helyeznénk az Orbán-kormány vendégmunkás-törvényét, mert az csak a fideszes közvetítőcégek és Fidesz-közeli vállalkozások, továbbá a kínai és koreai akkumulátorgyárak érdekeit szolgálja. A külföldi munkavállalókra vonatkozó új szabályozást a szakszervezetekkel és magyar kis- és középvállalatok képviselőivel egyeztetve kell benyújtani”

– ismertette Varga.

Valódi Hírek