Takács Péternek végre sikerült megfejtenie, mi pontosan a kormány feladata

Nocsak!

A kormány dolga az, hogy megfelelő munkakörülményeket teremtsen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) – mondta Takács Péter szombaton Budapesten a Városligeti Mentőnapon.

A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára közölte: eseménydús éven van túl a mentőszolgálat, ugyanakkor sok örömteli pillanat is volt idén.

„A mindenkori kormány dolga pedig az, hogy ezt a kiváló, minőségi munkát úgy hálálja meg, hogy megfelelő munkakörülményeket teremt, mind infrastrukturális, mind anyagi ételemben”

– fogalmazott a politikus.

Takács Péter az intézkedések között említette a többlépcsős szakdolgozói béremelést, amelynek egyik üteme idén júliusban volt egy 18 százalékos béremeléssel, a következő pedig jövő év márciusában lesz. A jövő évi költségvetésben 240 milliárd forint van elkülönítve a béremelésre – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a munkakörülmények javítása érdekében számos mentőállomás újult meg vagy épült újonnan, de ez a munka nem áll meg, „bőven van még tennivalónk, az elődeink kicsit elhanyagolták ezt a kérdést”

– vélekedett a politikus.

Az államtitkár felidézte azt is, hogy 1000 mentőautót cseréltek le az elmúlt időszakban, szerinte ezek a járművek a legmodernebb felszereléssel futnak. Az új ügyeleti rendszerben részt vevő mentők pedig 170 gépjárművet kaptak – sorolta.

A társadalmi elégedettség és bizalom, amit a mentők megszolgáltak és ami feléjük árad, teljes optimizmusra ad okot – tette hozzá.

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója köszönetet mondott a nyári nagy rendezvényeken dolgozó kollégáinak, akik napi 3500 mentési feladatot láttak el. Kitért arra, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság alatt 1000 mentős vett részt az egészségügyi biztosításban.

Idén tényleg van mit megmutatni: a mentőnapon bemutatják az új gépkocsikat, a mentőmotorokat, az új szoftvereket és technológiákat – fogalmazott. Az új vármegyei ügyeleti rendszert említve Csató Gábor elmondta, szeptember 1-jén újabb 3 vármegye csatlakozott ehhez a rendszerhez, így már 9 vármegyében hívható a 1830-as telefonszámon a mentőszolgálat ügyelete.

Az immár hagyományos mentőnapra kilátogatókat számos program várja a Városligetben: mentési bemutatók, vetélkedők, járműkiállítás. A rendezvényen bemutatkoznak a gyermekmentők, a vízimentők, a mentőkutyások, valamint jelen vannak a partnerszervezetek, így a rendőrség, a katasztrófavédelem és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is.

A rendezvényen Takács Péter nem ejtett szót az egészségügy egyéb területéről, pedig lenne más témakör is, amit fejtegethetne: friss felmérések szerint Magyarország a sor végén kullog a 100 ezer lakosra jutó orvosok számát tekintve. A szakemberek mellesleg nemrég levelet küldtek Pintér Sándor belügyminiszternek, aki 3000 orvos sorait olvashatta – azt kérték a tárcavezetőtől, hogy a mellettük dolgozó ápolók, körzeti nővérek béremelésére szolgáló kormányzati támogatást, címkézve kizárólag bérre költhető összegként juttassák el a praxisoknak.

Emellett az alapellátással is komoly gondok vannak, több mint 650 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van az országban az augusztus 1-jei adatok szerint. Takács a praxisokkal kapcsolatban egyébként nemrég megjegyezte, hogy luxus őket 150-200 főre fenntartani.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/08/hatalmas-valtozasok-lesznek-szeptembertol-az-orvosi-ugyeleti-rendszerben-mutatjuk-a-reszleteket

Valódi Hírek