Ebből komoly baj lesz: Nem verték nagydobra Pintérék, mekkora csávában van az alapellátás

Ezeket a számokat elfelejthették reklámozni.

2023. augusztus 1-jei adatok szerint több mint

650 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, ráadásul június 1-jéhez képest ez a szám 27-tel több nőtt

– írta a GKI.

A legtöbb betöltetlen praxist Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében (73) tartják számon, de Budapesten, és így Pest vármegyében (56 és 51) is nagy az üresedés.

Az adatok azt is jelzik, hogy

Magyarországon a körülbelül 6500 praxisból minden tizedik betöltetlen.

A probléma mellesleg 2019 óta egyre súlyosabb. Az uzletem.hu felhívta a figyelmet arra is, hogy 5-6 éven belül a jelenleg praktizáló háziorvosok többsége már a nyugdíjkorhatár felett lesz, az új ügyeleti rendszer sem segíti a dolgukat, a praxisfinanszírozás pedig nagyon szűkös.

Mellesleg Takács Péter nemrég úgy nyilatkozott, hogy luxus fenntartani egy praxist 150-200 főre. Az egészségügyi államtitkár közölte:

„A későbbiekben azt is szeretnénk, hogy az ellátandó lakosságszám jobban érvényesüljön a finanszírozásban. Lesznek olyan pici,

most még betöltött praxisok, ahol 300-400 ember van, ezeket nincs értelme fenntartani

havi 3,5-4 millió forintért. Ezeket 2028-ig szeretnénk kivezetni. Addigra kell olyan döntési helyzetbe hozni a kollégákat, hogy vagy vállal nagyobb területet, vagy ez a praxis meg fog szűnni.”

Emellett az orvosok számában sem jeleskedik Magyarország: az Eurostat friss elemzésében az utolsók között állunk a 100 ezer lakosra jutó szakemberek arányát tekintve. A KSH korábbi adatai szerint 2021-ben 5807 orvos praktizált az alapellátásban, 2010 óta azonban felgyorsult a csökkenés, 2021-ben már 9 százalékkal kevesebb volt a számuk a 11 évvel korábbi értékhez képest.

Kapcsolódó cikk:

Betelt a pohár: Több ezer orvos üzeni Pintér Sándornak, hogy elegük van az Orbán-kormány húzásaiból

 

Valódi Hírek