Rendkívüli bejelentést tettek Pintérék: Még el sem kezdődött a tanév, máris nekirontottak Brüsszelnek

A nyár utolsó napján sikerült jelezni.

Megjelentek az új pedagógus életpálya törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek – közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

Pintér Sándorék közleményükben úgy fogalmaztak: mint ismert, a törvény megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését, az ehhez szükséges forrás nagy részét a Magyarországnak járó uniós források kifizetése biztosítja majd.

„Ha Brüsszel végre nem tartja vissza tovább a Magyarországnak járó EU-s forrásokat”,

akkor első ütemben 561 ezer forintra emelkedik a pedagógus átlagbér, 2025-re pedig 800 ezer forint körül lesz

– közölte a tárca.

Hozzáfűzték: emellett a kormány 2024. január 1-jétől hazai költségvetési forrásból is további legalább 10 százalékos bértömeget biztosít a pedagógusok béremelésére.

A rendelet rögzíti, hogy 2024. január 1-jétől a pályakezdő gyakornokok illetménye havi 440 000 forintra emelkedik, és ezt a szintet valamennyi pedagógus illetményének meg kell haladnia. A rendelkezésre bocsátott bértömeg felosztására azonban az igazgatók tesznek javaslatot, amely

egy újabb lépés a teljesítményalapú bérezés bevezetése felé

– fogalmaztak.

Megosztották: a tanárok átlagbére 2025-re 800 ezer forintra emelkedhet, maximális heti óraszámuk 24 órára csökken, szabadságuk 46 napról 50 napra, azaz 10 hétre nő, valamint csökkennek adminisztratív terheik.

A teljesítményalapú bérezési rendszerről kifejtették:

„Aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a lemaradó gyerekek felzárkózásával, a tehetségesek versenyre felkészítésével, aki innovatívabb, aki tanórán kívüli programot szervez, magasabb jövedelmet fog elérni.”

A kormányrendelet melléklete tartalmazza a hátrányos helyzetűekkel foglalkozókat megillető illetménytöbblet kapcsán azon települések felsorolását, amelyek felzárkózó vagy kedvezményezett településnek minősülnek.

Az úgynevezett kedvezményezett és felzárkózó települések intézményeiben dolgozó pedagógusok, továbbá azok, akik bár más településen végzik munkájukat, de intézményükben legalább 10 százalék a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya, az alapbérük 20 százalékának megfelelő többletjuttatásra lesznek jogosultak – áll a közleményben.

A Belügyminisztérium szerint a rendelet pontosítja az alkalmazási feltételeket, amelyek meghatározása során a Nemzeti Pedagógus Kar és a szakszervezetek részéről a rendelet megalkotása során tartott két egyeztetésen és írásban is jelzett javaslatokat is figyelembe vették.

A rendeletek több kormányrendelet kisebb technikai módosítását is tartalmazzák, ezek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényből fakadó változtatások a törvény alkalmazásához szükségesek – közölte a tárca.

„A Belügyminisztérium örömmel üdvözli, hogy a felsőoktatási pótfelvételi során újabb 2416 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények pedagógusképzésre, így összességében 12 795 fő kezdheti meg tanulmányait ezen a területen”

–jegyezték meg a közleményben.

Ahogy korábban írtuk, a júliusban elfogadott státusztörvény miatt 5000 pedagógus jelezte, hogy annak megszavazása esetén fel fog mondani. Eközben a szakszervezetek folyamatosan próbálnak tárgyalni a kormánnyal: pár hete jelezték, nagyjából eredménytelen megbeszéléseken vannak túl. Mint mondták,

azonnali béremelésre nincs kilátás,

valamint a 22 órás óraszámigényre is nemet mondott az illetékes tárca.

Kapcsolódó cikkek:

Eljött a pillanat: Pintér emberének farkasszemet kellett néznie a szakszervezetekkel

Hirtelen fordulat jött: Pintér Sándorék visszatáncoltak az egyik fő ötletüktől

 

Valódi Hírek