Eljött a pillanat: Pintér emberének farkasszemet kellett néznie a szakszervezetekkel

Napokkal korábban hívta őket egyeztetésre.

Hevesen tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a jelenlegi jogszabály ellen, miszerint

a nyugdíj mellett dolgozó pedagógusoktól augusztustól decemberig megvonják a nyugdíjukat.

A szakszervezet értetlenül áll a döntés előtt. Nagy Erzsébet úgy nyilatkozott az rtl.hu-nak, hogy ez egy nagyon káros és rendkívül ostoba kormányhatározat.

A PDSZ ügyvivője hangsúlyozta:

„Az a probléma, hogy sokan – nem tudjuk pontosan hányan – nyugdíj mellett vannak foglalkoztatva, közalkalmazotti jogviszonyban.

Miközben az ezt megengedő két rendelet augusztus 1-ével hatályon kívül került. Ez azt jelenti, hogy

már harmadik napja nem jár a nyugdíj a közszolgálati munka mellett.

Sőt, jogellenes maga a foglalkoztatás is, mert ismét érvényes az a kormányhatározat, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusokat foglalkoztassák”.

Hozzátette: egy nagyon egyszerű törvénymódosítással orvosolhatnák a problémát, így nem értik, miért nem került erre még sor.

A PDSZ közleménye kiemelte:

„A kormánypropagandában folyamatosan olvashatunk arról, hogy nem lesz pedagógushiány – többek közt a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, akik az illetményük mellett a nyugdíjukat is felvehetik.

2022 nyarán hirdettek ki két kormányrendeletet, amely ezt lehetővé tette. Ezek a rendeletek (a 268/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet és a 269/2022. (VII. 29.) Korm. rendelet) azonban 2023. augusztus 1-től hatályukat vesztették”.

Mint írtuk, a szakszervezetek pénteken találkoznak Maruzsa Zoltánnal: a téma a státusztörvény végrehajtási rendelete lesz amelyről Nagy Erzsébet úgy nyilatkozott, hogy csak újabb kérdéseket vet fel az érintettekben.

A PDSZ ügyvivője a szervezet friss Facebook-videójában részletezte, hogy szerdán folytatják az egyeztetéseket. Emellett augusztus 16-án újabb tárgyalásra készülnek – a találkozók részleteiről közösségi oldalukon számolnak majd be.

Nagy Erzsébet a pénteki egyeztetésről elmondta: kifejtették a végrehajtási rendelet tervezetével kapcsolatos problémákat, ám

a kormány jövő szerdát jelölte meg határidőként

– ennyi időt kérnek a kérdések áttekintéséhez.

A PDSZ úgy látja, a kormány a tervezet több pontjához ragaszkodik, így például nem akar visszalépni a bérek kialakításával kapcsolatos elképzelésétől.

Valódi Hírek