Messze még a vége: Bekeményítettek Pintérék, nem hajlandóak engedni a szakszervezeteknek

Pedig nem véletlenül álltak elő a kéréseikkel.

Mint írtuk, pár hete Maruzsa Zoltán és a pedagógusi szakszervezetek közösen kezdték áttárgyalni a státusztörvény végrehajtási rendeletét. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője már korábban kifejtette, hogy a dokumentum csak újabb kérdéseket vet fel az érintettekben.

A megbeszélések augusztus 9-én folytatódtak. Nagy Erzsébet és Totyik Tamás megosztották, hogy a nevelést és oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók béréről kaptak új információt.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta: az iskolai végzettséget is figyelembe veszik majd a fizetések megállapításánál.

Emellett megjegyezték, hogy például a fegyelmi eljárásra vonatkozó kérdésükre – és egyéb felvetésekre – még nem kaptak választ, így az egyeztetések folytatódnak.

A PSZ szerdán közösségi oldalán számolt be a fejleményekről. A szakszervezetek munkatársai úgy összegezték: hosszú, fárasztó, és

nagyjából eredménytelen megbeszélésen vannak túl.

Az egyeztetés során kiderült, a rendkívüli felmentés végtelenített meghosszabbításáról szóló rendeletet a veszélyhelyzet elmúlásával veszti hatályát – fejtette ki Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

A szakértők azonban jelezték: további követeléseikben nincs előrelépés, így az

azonnali béremelésre sincs kilátás.

A kormány elárulta, hazai forrásból nincs szándékuk azonnal emelni a pedagógusok fizetését – pedig a reálbércsökkenés indokolttá teszi.

Emellett a szakszervezetek 22 órás óraszámigényére is nemet mondott az illetékes minisztérium – azzal magyarázták, hogy a kötelező óraszámról törvény rendelkezik. Ráadásul a státusztörvényt úgy alkották meg, hogy a pedagógusok ne tudjanak a munka törvénykönyve szerinti túlórára hivatkozni.

A szakszervezetek hangsúlyozták: az oktatásban dolgozók 30 százalékának a fix 24 óra munkateher-növekedést jelent. Hozzátették, szeptember elsejétől újabb akciókkal készülnek.

(Pedagógusok Szakszervezete/Facebook)

Valódi Hírek