Mi folyik itt? Újabb rendelettel kavarta fel az állóvizet a kormány – a családok megtakarításait szemelték ki

Erre szeretnék ösztönözni a lakosságot.

Rendeletben határozza meg a kormány, azon belül a Miniszterelnöki Kabinetiroda, hogy a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek milyen, a lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó pénzügyi edukációs figyelemfelhívásról szóló értesítést kell közzétenniük – derült ki a Magyar Közlöny friss számából.

Rogán Antalék úgy fogalmaztak:

„A jelenlegi inflációs környezetben fontos, hogy a családok megtakarítása megőrizze az értékét. Ennek érdekében a magyar kormány arról döntött, hogy

a bankoknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetőségekről.”

A bankoknak az alábbi szöveggel kell értesíteniük az ügyfeleket:

„Önnek folyószámla-szerződése van bankunknál [intézménynévvel]. A folyószámlát az ügyfelek általában fizetési szolgáltatásokra használják. Ugyanakkor az ilyen számlákon olyan el nem költött összegek keletkezhetnek, amelyek hosszabb távon megtakarítássá válhatnak.

Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ha állampapírba helyezné el megtakarítását, akkor jelentős hozamot érhet el.

Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy egyéves időszakra számítva mekkora többlet kamatbevételt érhetett volna el, ha megtakarításait folyószámla helyett különböző állampapírokban tartja.

Felhívjuk a szíves figyelmét arra, hogy

a fenti tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek.

Minden befektetés esetében kiemelten fontos az azt megalapozó információk és lehetőségek széles körű megismerése. Bankunknál [intézményi elérhetőségi adatokkal] részletes tájékoztatást kaphat az állampapírokkal kapcsolatos befektetési lehetőségekről.

Az aktuális állampapír-vásárlási lehetőségekről részletes információkat talál a https://www.allamkincstar.gov.hu oldalon. Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy állampapírt közvetlenül a Magyar Államkincstárnál is vásárolhat a https://webkincstar.allamkincstar.gov.hu oldalon.”

A jelek szerint tehát a kormány szeretné ösztönözni a lakosságot, hogy állampapírba fektessék a megtakarításaikat. A befektetések ösztönzéséről korábban is írtunk, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pár napja közölte:

„A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy

7 ezer milliárd forintnyi bankbetét jelentősen veszít értékéből.”

Nagy Mártonék hozzátették: a bankoknak október 1-től tájékoztatniuk kell az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha állampapírba fektetik a megtakarításaikat.

Valódi Hírek