Gáz van: Olyan súlyos számsor érkezett, ami 38 ország közül csak Magyarországra igaz

Ezt nem fogják kiplakátolni.

Csak nálunk zsugorodott negyedik negyedévben is a gazdaság. Azaz

csak Magyarország van egy éve recesszióban.

Hazánkban ez az egymást követő negyedik negyedév, hogy recesszióba fordult a gazdaság, azaz gazdasági visszaesés jellemző, ezúttal 0,3%-kal csökkent a GDP az előző negyedévihez képest.

Az mfor.hu szedte össze, hogy miképpen változott az elmúlt negyedévben az előző negyedéves adathoz viszonyítva egy-egy ország bruttó hazai terméke.

A világ 38 államát, így Magyarországot is tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) bruttó hazai terméke (GDP) 2023 második negyedévében 0,4 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Ez az előző negyedévi 0,5 százalékos növekedéshez képest valamelyest elmaradt – írták.

A környező országok közül Litvániában erősen javult a GDP 2023 második negyedévében: 2,8 százalékkal nőtt, szemben az első negyedévi 2,1 százalékos zsugorodással. Ezzel szemben a GDP meredeken csökkent Lengyelországban 2023 második negyedévében – 3,7 százalékkal – az első negyedévi 3,8 százalékos növekedést követően. De Szlovéniában is 1,4%-os volt a növekedés az elmúlt negyedévben.

A Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, Dr. Dávid Ferenc, a Nyugati Fény oldalán több cikkben is foglalkozott a gyászos magyar gazdasági teljesítménnyel.

„A hibás energia-, kereskedelem-, adó- és kamatpolitika, az átláthatatlan és rendezetlen állami költségvetés, valamint a központi beruházások átgondolatlan drasztikus megfékezése együttesen vezetett oda, hogy az ipari és építőipari termelés megzuhant, a reáljövedelmek által meghatározott lakossági fogyasztás pedig mélypontra került”

írta a képviselő.

Ugyanakkor érdemes arra is emlékeznünk, hogy a kormányközeli iparkamarai elnök, Parragh László, kifejezetten üdvözölte a gazdasági visszaesést.

Szerinte ugyanis csak így lehet letörni az EU-rekorder inflációt,

amit a túlfűtött magyar gazdaság okozott.

Abban persze igaza van Parraghnak, hogy ha egyre kevesebben tudják megfizetni a termékeket, akkor a kereslet csökkenése miatt az árak is kevésbé tudnak nőni. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy a túlfűtött gazdaságért – amelynek következtében „szükség van a gazdasági visszaesésre” – éppen a kormány hibás gazdaságpolitikája felelős.

Valódi Hírek