Az Orbán-barát „kutatóintézet” feje bemondta: Egész Európában csak az Orbán-kormány képviseli az EU érdekeit

Párhuzamos univerzumok.

Magyarország nagystratégiája ma is az kell legyen, amely 1100 éve mindig: egyetlen birodalomnak sem engedhető meg, hogy beolvassza az országot

– idézték a Fidesz-szócsőként működő álkutatóintézet, az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán Szánthó Miklós főigazgató Tranzit fesztiválon elhangzott szavait vasárnap.

A szombaton tartott, úgynevezett „előadásban” Szánthó Miklós az „átalakuló világrendről„, a nagyhatalmak szerepfelfogásáról és Magyarország jövőbeli helyéről beszélgetett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel és Horváth Leventével, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának igazgatójával.

A főigazgató arról beszélt: az Egyesült Államok hegemón szerepe gyengülőben van, új nagyhatalmak – például Kína – emelkednek fel, vagy térnek vissza a geopolitika színpadára. Ebben a helyzetben csak az lehet a magyar cél, hogy blokkosodás helyett az összekapcsoltságot választva, „önző módon csak a magyar érdeket érvényesítsük, ne külső erőközpontoknak akarjunk megfelelni” – vélekedett.

Szánthó Miklós „az orosz agresszió szülte ukrajnai háborúra” adott nyugati válasszal, a „szankciós és leválasztási politikával” kapcsolatban a létező legrosszabb stratégiának nevezte azt, ha „Oroszországot Kína karjaiba hajtjuk„, és szerinte mégis ez történik. Az amerikai és európai globalista baloldal az elmúlt években több olyan „ki nem kényszerített” hibát vétett, amely meggyengítette a Nyugat globális pozícióit – állította.

Úgy fogalmazott: „Brüsszelben” (értsd: az Európai Unióban) nem tudják, hol legyen Európa helye az átalakuló világrendben. „Semmi jele” átgondolt stratégiának Európa jövőjéről, az „eurokraták” szerinte nem képviselik az európai érdekeket.

Szánthó Miklós azt mondta: békepártisággal csak Magyarország (?!) képviseli az igazi uniós érdeket. Hangsúlyozta: Magyarországnak ezért is fontos szuverenitásának megőrzése, valamint az, hogy megtarthassa gazdasági kapcsolatait a nyugattal és kelettel is.

Ehhez szükséges az is: „ne hagyjuk magunkat belelökni olyan helyzetekbe„, hogy választani kelljen egyik vagy másik blokk között – jegyezte meg.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek