Meglepő fordulat: Varga Mihály olyat mondott, amitől nagyon felbőszülhetnek Orbánék

Reális célnak nevezte az euró bevezetéséhez szükséges feltételek elérését.

Magyarország alapvető és jól felfogott érdeke, hogy az euró bevezetésének feltételeit mihamarabb teljesítse. Mindez független attól a kérdéstől, hogy az ország végül mikor kíván az euróövezet tagja lenni – jelentette ki Varga Mihály a Tranzit Fesztiválon tartott pódiumbeszélgetésen, Tihanyban.

„A magyar kormány célja, hogy ismét növekedési pályára állítsa a gazdaságot, ahonnan

az euró bevezetéséhez szükséges feltételek elérése is reális cél”

– magyarázta a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a minisztérium közleménye szerint rámutatott: az euró bevezetése egy gazdaságpolitikai dilemmákkal övezett kérdés, és megfelelően alátámasztott, jól időzített politikai döntés szükséges hozzá.

Kifejtette: az első lépés a hiány és az államadósság további csökkentése, aminek érdekében a kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is folytatja az egyensúlyi mutatók javítását.

Hozzátette: az árstabilitás érdekében „ádáz harcot vívtunk az inflációval, aminek eredményeként el fogjuk érni, hogy év végéig egy számjegyű legyen a pénzromlás mértéke”.

„Nem célszerű abban reménykedni, hogy az euró bevezetése valamennyi gazdasági problémát megoldja. Az euró bevezetéséhez szükséges feltételek folyamatos teljesítésére eddig az eurózóna vezető tagállamainak szinte mindegyike képtelennek bizonyult. Egyúttal látunk példákat arra is, hogy egyes országok nem készültek fel megfelelően az euróövezethez történő csatlakozásra, így náluk az euró komoly sérülékenységi problémákat okozott”

– fejtette ki a miniszter.

„Fontos tehát szem előtt tartanunk, hogy nem az euró teremti meg az erős gazdaságot, hanem az erős gazdaság teremti meg az euró lehetőségét”

– mondta Varga Mihály.

(portfolio.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Kiderült: A magyarok többsége eurót akar, de az Orbán-kormányt nem érdekli, hogy mit akarnak az emberek

 

Valódi Hírek