Ennyi volt: Rabosították Donald Trumpot – csúnyán ráfázott Orbánék kedvenc amerikai elnöke

Bűnügyi nyilvántartásba vették az atlantai börtönben.

Feladta magát Donald Trump csütörtökön Georgia állam atlantai börtönében, ahol a múlt heti bűnügyi vádemelés nyomán nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében szabadon távozhatott.

Donald Trump helyi idő szerint este érkezett a georgiai nagyvárosba, ahol a Fulton megyei börtönben formális letartóztatás történt, amelynek kereteiben ujjlenyomatot vettek tőle, és elkészült a nyilvántartási fotó, az úgynevezett „mugshot”.

A volt amerikai elnök 200 ezer dollár óvadék ellenében távozott a börtönből. Az óvadéki megállapodás értelmében Trump nem beszélhet, illetve kommunikálhat a nyilvánosság előtt tanúkat, illetve vádlottársait „megfélemlítő” módon. Az ügyész és a védők között megállapodás megsértése

bebörtönzéssel járhat.

Az atlantai börtönben való megjelenése előtt Donald Trump lecserélte korábbi védőügyvédjét egy helyi jogászra, a „fehérgalléros” ügyekre szakosodott Steven Sadowra. A jogász közleményben erősítette meg a felkérést, és azt írta, hogy a Georgia államban indult vádeljárás során ő képviseli majd Donald Trumpot. Hozzátette: véleménye szerint ügyfelét soha nem lett volna szabad megvádolni a felhozott cselekményekkel, amelyekben „ártatlan”.

Fani Willis ügyész múlt hétfőn augusztus 25-e pénteket szabta határidőként a vádlottak számára, hogy megjelenjenek a kijelölt Fulton megyei börtönben, Atlantában.

Az ügyész csütörtökön meglepetésre az ügy minden vádlottja esetében októberi tárgyalást indítványozott. Fani Willis azt követően jelezte a bíró számára javaslatát, hogy az ügy egyik vádlottja, Kenneth Chesebro – Donald Trump korábbi kampány-ügyvédje – gyors eljárást kért. A bíró a kérést jóváhagyta és október 23-ra írta ki a tárgyalást, amelynek nyomán az ügyész jelezte: szeretné, ha

mind a 19 vádlott esetében kevesebb, mint két hónap múlva megkezdődne a tárgyalás.

Donald Trump új ügyvédje, Steven Sadow jelezte, ügyfele ellenzi az ügyész indítványát.

A vádeljárás során érintett 19 ember ügyében a börtönbeli nyilvántartásba vétel nem jelent bírósági meghallgatást. Az ügyész eredetileg azt indítványozta, hogy a vádak hivatalos ismertetése szeptember 5-e hetében történjen meg.

Donald Trump és 18 társának ügyében a múlt héten a Fulton megyei kerületi ügyész

összesen 41 vádpontból álló vádiratot terjesztett elő

a 2020-as elnökválasztás eredményének bűnszervezetben elkövetett megváltoztatására irányuló kísérlet miatt.

Szerdán már jelentkezett az atlantai börtönben Rudy Giuliani, a volt elnök korábbi ügyvédje, New York volt polgármestere, aki szintén a vádlottak között van.

Csütörtökön Donald Trump börtönbeli megjelenésével egy időben a Képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, az amerikai törvényhozás felügyeleti jogkörére hivatkozva bekérte az ügyben eljáró kerületi ügyész, Fanni Willis, valamint irodája és a szövetségi kormány közötti minden kommunikációt, köztük az üzenetváltásokat Jack Smith, különleges ügyésszel, aki a szövetségi bűnvádi eljárásokat emelte Donald Trump ellen. Jim Jordan a hivatalos kérést többi között azzal indokolta, hogy a büntetőüggyel kapcsolatban felmerül a politikai indíttatás.

(us.cnn.com / MTI nyomán)

Valódi Hírek