Megint földrengés volt Magyarországon: Sokkal rosszabb is jöhet az eddigiektől

Nincs vége.

„00:35 perckor kezdeti becslések szerint 3.6-os magnitúdójú utórengés pattant ki Szarvas környezetében”

– jelezték a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának Facebook-oldalán szerdán.

Az MTI közlése szerint a rengést Szarvason, Békésszentandráson, Csabacsűdön és Örménykúton, továbbá a környező településeken is érezték.

Már szombaton délelőtt 11 óra 13 perckor, majd 11 óra 16 perckor is észleltek földrengéseket Békés megyében. A földmozgás a erőssége a Richter-skála szerinti 4-es erősségű volt.

„Megmozdult alattam az ágy”

– vasárnap már ilyen és ehhez hasonló kommentek árasztották el a közösségi médiát, ugyanis Szarvason két rengés is volt egymás után. Erről >>ITT<< írtunk.

Ezt a videót egy csabacsűdi lakos osztotta meg. A felvételen jól látszik a földrengés intenzitása.

A szakértők azt közölték, további utórengések várhatók a környéken.

Ezek a földmozgások hazai viszonylatban jelentősek, hiszen ritkán foldulnak elő. A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a rengéseket.

Harangi Szabolcs geológus, egyetemi tanár, az ELTE Természettudományi Kar Földrajz és Földtudományi Intézetének igazgatója az Inforádiónak azt mondta: mivel nehéz lemodellezni, a tudomány továbbra sem tudja előrejelezni a földrengéseket, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy sokkal rosszabb is jöhet:

„Néhány évtized időtávlatban azért még akár 5-ös magnitúdójú földrengések is előjöhetnek. Lehet ennél nagyobb is”.

Ha vannak a földrengésről felvételei, küldje el szerkesztőségünknek az [email protected] e-mail címre.

Valódi Hírek