Egészen váratlan fordulat: Mégis zöld utat kapott az Orbán-kormány botrányos beruházása

Pedig komoly gondok vannak a projekt körül.

Az utóbbi hetekben sorra számoltunk be az iváncsai akkumulátorgyárban történt eseményekről: április végén egy munkálatok során bekövetkezett baleset borzolta a kedélyeket, majd nyár elején súlyos rosszullétekről szóltak a hírek – az értesülések szerint az emberre is veszélyes vegyi anyagok okozták a problémát, az SK On Hungary közleményében ugyanakkor cáfolta, hogy tucatnyian rosszul lettek volna.

Az ügyben mellesleg nyomozás indult gondatlan veszélyeztetés miatt. A gyár dolgozói arról nyilatkoztak, hogy védőruházat nélkül kellett a nehézfémekkel dolgozniuk, majd ezt követően lettek rosszul. Később kiderült, a munkások rákkeltő anyagokkal is találkoztak az üzemben.

A járási hivatal népegészségügyi osztálya június 5-én tartott helyszíni szemlét az üzem területén, amelynek során megállapították: az SK On Hungary Kft. az iváncsai telephely vonatkozásában

„a veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre nem tettek bejelentést az OSZIR Szakrendszeri Információs Szakrendszer-Kémiai biztonsági rendszerbe”.

Ennek ellenére a nepszava.hu friss értesülései szerint

az iváncsai akkumulátorgyár megkapta a környezethasználati engedélyt

– a dokumentumot július 25-én adta ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal.

Buday Attila, a szóban forgó kormányhivatal illetékes főosztályvezetője Oláh Lajos országgyűlési képviselőnek úgy válaszolt, hogy a gyár papírjai augusztus 1-jén rendben voltak.

A Demokratikus Koalíció politikusa arról érdeklődött korábban, hogy milyen veszélyes anyagokat használnak az üzemben. A válasz szerint NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port, valamint electrolyte-t (1,3 propánszultont). Ez a két anyag súlyosan mérgező, égési sérüléseket, hosszabb távon pedig rákkeltő hatású.

Az NCM-ből egyszerre 1742 tonnát tárolhatnak a telepen, a dokumentumok szerint a cég évente 29 ezer tonna veszélyes hulladékkal számol. Naponta 125 darab 7,5 tonnás teherautó fordul majd meg a gyárnál, valamint több busz szállítja majd a munkásokat.

Az engedély szerint a gyár naponta maximum 7 ezer köbméter vizet használhat fel, a tervek szerint az időszakos vízfolyásba napi 4 ezer köbméter tisztított szennyvizet engednek majd vissza.

Az üzem 5 évre kapta meg az engedélyt.

Valódi Hírek