Súlyos, ami kiderült az Orbán-kormányról: Nem tudták eltitkolni, mit tettek idén

Az EU eljárást indított.

Augusztus elejéig már

1385 külföldi embercsempészt eresztettek szélnek a magyar börtönökből.

Közülük mostanáig hat embert fogtak el, amiért megszegték a reintegrációs őrizet szabályait – írta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) kikért adatok alapján a 24.hu.

Korábban a kormányzat kiterjesztette a reintegrációs őrizetet, és első körben 808 külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt embercsempészt utasítottak ki. Azóta két hónap eltelt, és újabb több száz külföldi embercsempész távozhatott a börtönökből, amelyet a friss adatok jeleznek is.

Korábban mi is írtunk róla, hogy óriási nemzetközi visszhangot váltott ki, hogy a magyar kormány szabadon engedi a börtönökből az elítélt embercsempészeket. Az Európai Unió, valamint a szomszédos Ausztria egyértelműen jelezték: számos kérdést vet fel az Orbán-kormány lépése.

A reintegrációs őrizet szabályai szerint a magyar börtönök zsúfoltak, így aki egyéb, súlyosabb bűncselekményt nem követett el, és 72 órán belül elhagyja az országot, távozhat. Amennyiben a rendőrség tudomást szerez róla, hogy az elítélt nem hagyta el 72 órán belül Magyarországot, vagy a magatartási szabályt megszegve a reintegrációs őrizet időtartama alatt Magyarország területére visszatért, úgy

„az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő”.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága azt közölte: a reintegrációs őrizet szabályainak megszegéséért hat embert kísértek vissza a börtönbe.

Az embercsempészek szabadon bocsátását a kormány korábban úgy indokolta, hogy ellátásuk éves szinten több milliárd forintos költségekkel terheli a hazai börtönöket. Az üggyel kapcsolatban Rétvári Bence azt is elmagyarázta, hogy

„Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez,

viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök”.

A BVOP tájékoztatása szerint augusztus 4-én 18 142 férőhellyel rendelkeztek a magyar börtönök, ahol 18 282 embert tartanak fogva.

Kapcsolódó:

Itt a válasz: Reagáltak Orbánék, miután az EU eljárást indított Magyarország ellen Pintérék döntése miatt

Dagad a botrány: Ausztria azonnali magyarázatot követel Orbánéktól a börtönökből kiengedett embercsempészek miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/05/23/lebuktatta-az-orban-kormanyt-a-bortonkozpont-meg-annal-is-sulyosabb-a-helyzet-mint-amilyennek-eleinte-latszott

Valódi Hírek