Mi történik Magyarországon? Titokban újabb könyveket leptek el a fóliák

Nem elég nekik a könyvesboltok polcain befóliázott művek.

A könyvesboltok mellett a könyvtárakat is érinti az LMBTQ-könyvek lefóliázása.

Az index.hu megkereste az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK), hogy megkérdezzék tőlük a törvény betartásának pontos részleteit.

Az OSZK általános választ adott a lap kérdéseire.

„Tájékoztatjuk, hogy a gyermekvédelmi törvény célja a gyermekek védelme az LMBTQ-propagandától, a jogszabály a könyvkiadókra és -kereskedőkre terjed ki. A jogszabály korlátozza a gyermekeknek szóló olyan könyvek propagálását és hozzáférhetőségét,

amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homosz*xualitást népszerűsíti, illetve a sz*xualitást öncélúan ábrázolja. Az OSZK nem propagál LMBTQ-könyveket”

– válaszolták.

Azt az index.hu is megjegyzi, hogy rengeteg eddig nem „üldözött” könyvet is be kéne fóliázni, például a Bibliát is, mivel

az Ószövetségben a férfin és a nőn kívül további nemek is szerepelnek.

A Jelenkor szerzői – többek között Tompa Andrea, Földényi F. László, Kemény Zsófi, Vonnák Diána és Závada Péter is – aláírtak egy nyílt levelet, amelyben a homofóbtörvény ellen tiltakoznak.

„A Jelenkor Kiadó alulírott szerzői tiltakozunk – ahogyan tettük ezt már a megszavazása előtt is – a mélyen emberiség- és szólásszabadság-ellenes, szégyenteli »homofób törvény«, illetve annak valamennyi gyakorlati következménye, a fóliázások, a könyvkivonások és az ezek nyomán kialakuló (ön)cenzúra ellen”

– írták.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Európa közepén a 21. században a megbélyegzés és a kirekesztés legyen egy ország kultúrájának alapja, és felháborítónak érezzük, hogy egy autoriter pártalakulat normalizálni igyekszik egy, a legrosszabb diktatúrákat idéző jogi intézkedést, a társadalom egy meghatározó, noha eleve marginalizált rétege ellen”

– szögezték le az írók.

Valódi Hírek