Hirtelen lecsillapodott Szijjártó: Hétvégi csörtéje után meglepő bejelentést tett a miniszter

Egészen más stílusban adta elő mondandóját.

Javaslattal készül Türkmenisztán a Globális Biztonsági Stratégia kidolgozására az ENSZ-ben, az Orbán-kormány pedig támogatja az elképzelésüket – derült ki Szijjártó Péter friss Facebook-posztjából.

A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán kifejtette, hogy ahogy a türkmének, úgy a magyarok is szembesülnek a háború okozta kihívásokkal, a kormány pedig továbbra is a béke hírnökeként támogatja a hasonló kezdeményezéseket.

Szijjártó Péter bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Ha van olyan időszak, amikor az ENSZ Alapokmányának és az ott megfogalmazott céloknak érvényt kell szerezni, akkor a mostani bizony olyan.

Mi, magyarok is – sajnos a világ számos nemzetével együtt – közvetlenül tapasztaljuk a háború jelentette kihívásokat és szenvedést.

Az ENSZ-ben most fontos (lenne) minden olyan kezdeményezés, amely az Alapokmány megerősítését, a fegyveres konfliktusok békés, politikai úton történő rendezését, a háborúk megelőzésére irányuló diplomáciai erőfeszítések támogatását tűzi ki célul.

Türkmenisztán mindezek gondolatok mentén tesz javaslatot az ENSZ-ben a Globális Biztonsági Stratégia kidolgozására, melyet Magyarország támogat. Mert mi támogatunk mindent, ami végre békét hozhat a világ bármely pontján, kiváltképp a szomszédunkban.

Ma mindezt megerősítettem Rashid Meredov türkmén külügyminiszter-kollégának telefonbeszélgetésünk során.”

Mellesleg Türkmenisztánnal nemrég tárgyalt Orbán Viktor: a magyar miniszterelnök júniusban Asgabatba utazott, hogy munkavacsorán vegyen részt Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel.

Szijjártó egyébként múlt hétvégén összetűzésbe került a szlovák kormányzattal és annak szövetségeseivel. A tárcavezető amiatt akadt ki, hogy börtönbe került a putyinista Orbán-szövetséges Robert Fico volt kormányfő, akinek pártja az őszi szlovák parlamenti választás nagy esélyese.

Kapcsolódó cikkek:

Iszonyúan felheccelték Szijjártót a hétvégére: Váratlanul elkezdte mentegetni kedvenc politikusait

Megérkezett a válasz: Reagáltak a szlovák EP-képviselők Szijjártó hétvégi kirohanására

https://nyugatifeny.hu/2023/08/16/ebbol-meg-komoly-balhe-lesz-bekerethetik-a-pozsonyi-magyar-nagykovetet-szijjartoek-kirohanasa-miatt 

Valódi Hírek