Megérkezett a válasz: Reagáltak a szlovák EP-képviselők Szijjártó hétvégi kirohanására

Finoman szólva sem értenek vele egyet.

Mint írtuk, Szijjártó Péter a hétvégén közösségi oldalán fakadt ki, szerinte ugyanis:

„Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában szót ejtett arról, hogy Szlovákiában letartóztatták az őszi parlamenti választás szerinte legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát, Tibor Gašpart. Az értesülések szerint a letartóztatás hátterében korrupciós ügy áll.

Ezzel kapcsolatban 8 szlovák EP-képviselő küldött hivatalos levelet Szijjártónak, valamint visszautasították a tárcavezető szlovák rendőrséggel kapcsolatos kijelentéseit.

Gašpart eközben vasárnap szabadon engedték. Robert Fico, a Smer elnöke – a Smer választási listáján indult az egykori rendőrfőnök a választásokon – méltatta Szijjártó szavait, valamint közölte, hogy Gašpar őrizetbe vétele manipuláció eredménye.

Hamran István országos rendőrfőkapitány eközben visszautasította az állításokat, miszerint a szlovák rendőrség munkáját Soros György irányítaná a háttérből. Továbbá felszólította Ficót, hogy ne vonja bele a rendőrséget a választási kampányba.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter megnyilvánulása több szlovák politikusnak is szemet szúrt: Ivan Štefanec EP-képviselő arra is emlékeztette Szijjártót, hogy a demokratikus országokban a politika nem avatkozik be a rendőrség munkájába.

„Meggyőződésünk, hogy a korrupció elleni küzdelem fontos a társadalom minden szintjén, és a bűnüldöző szervek munkája ebben nélkülözhetetlen. Fontos, hogy mindenhol mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkozzanak”

– fogalmazott levelében.

Emellett a szlovák EP-képviselők hangsúlyozták, hogy Szijjártó kijelentése nem segíti elő a jószomszédi viszonyt.

(via infostart.hu)

Valódi Hírek