Itt van Orbánék újabb stiklije: Eddig ellenük hergelték az embereket, most Magyarországra hozzák őket

Kazah, kirgiz és fehérorosz vendégmunkások lepik el az országot.

Az Orbán-kormány – meglepő módon – egy újabb törvénnyel oldaná meg, hogy külföldi vendégmunkásokat telepítsenek Magyarországra. Az erre vonatkozó törvényjavaslat rendelkezései idén november elsején lépnének hatályba.

„A magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése érdekében…”

– ezzel a felütéssel kezdődik a kormány honlapján közzétett törvénytervezet, amely voltaképpen „a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról” szól.

A kormányzat mindezt azzal indokolta, hogy „a Kormány elkötelezett a magyar munkavállalók munkahelyeinek megőrzése mellett”, azonban mégis szükségesnek találták, hogy külön jogszabályban rögzítsék a külföldi „vendégmunkások magyarországi foglalkoztatása átlátható szabályozási kereteit”.

A novemberben hatályba lépő törvényjavaslat tisztázza az olyan fogalmakat, mint a vendégmunkás, foglalkoztató és kedvezményes foglalkoztató, amely közlésük szerint nem más, mint „a Kormánnyal érvényes stratégiai partnerségi megállapodással rendelkező foglalkoztató”, valamint amelyik „nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást valósít meg”, illetve „amely a Kiemelt Exportőr Partnerségi Program keretében működik”.

A tervezet kitér a tartózkodás és munkavállalás feltételeire, és tisztázza azokat a feltételeket, amelyek teljesülése esetén egy vendégmunkás 180 napon belül 90 napot meghaladó tartózkodás céljából beutazhat az országba és itt is tartózkodhat.

A külföldi vendégmunkásoknak összevont engedély is kiadható, amely két év határozott időtartamú tartózkodást is biztosítana, ami a továbbiakban egy évvel is meghosszabbítható lenne.

A hatásvizsgálati dokumentumból kiderült az is, hogy „a beruházások működőképességének fenntartásához nélkülözhetetlen a szükséges munkaerő rendelkezésre állása, de az esetlegesen rendelkezésre álló munkaerő lokálisan szétszórt, vagy képzettség tekintetében

nem megfelelő”.

„A mobilitási problémák kezelése, az átképzések megvalósítása mellett szükséges ideiglenes jelleggel a beruházások fenntarthatóság, a versenyképesség megőrzése érdekében a vendégmunkások foglalkoztatása”

– magyarázták.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése alapján 2022-ban 70 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, ez

20 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi adat.

Kiderült az is, hogy egyre több a kazah, kirgiz és fehérorosz vendégmunkás Magyarországon.

A migránsellenes Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) évadnyitóján elmondott beszédében úgy fogalmazott:

„Magyarországnak a következő években szüksége lesz félmillió emberre.”

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pedig úgy szólt: a magyarok nem elég mobilisak, „zsigerből” nem szeretnek költözni, márpedig a betöltetlen munkahelyek jellemzően mobilis munkaerőt kívánnak. Így pedig az államtitkár szerint

a következő években újabb 500 ezer vendégmunkásra lesz szükség Magyarországon.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek