Nagyon durva botrány a Miniszterelnökségen: A csúcsig is elérhetnek a szálak

Mi folyik itt?

Már 52 gyanúsítottja van a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot is érintő vesztegetési botránynak: a 24.hu friss értesülései szerint hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyik a nyomozás, amelyben minisztériumi tisztségviselők, pályázatírók, valamint gazdasági társaságok vezetői is érintettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közlése szerint az 52 gyanúsítottból összesen egy személy áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekezhetnek. A lap értesülései szerint a bűnügyi felügyeletben lévő személy egy kormánytanácsos, aki Varga Mihály pénzügyminiszter tárcájánál dolgozott – mellesleg a kormánytanácsosnál 190 millió forintot találtak a nyomozók, az összeget le is foglalták.

Az ügyészség szerint a szóban forgó kormánytanácsos egy jól szervezett rendszer keretein belül tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal és a cégvezetőkkel – a gyanúsítás alapját a 24.hu információja szerint egy több ezer oldalas lehallgatási jegyzőkönyv képezi.

Tavaly áprilisban elsőként a Pénzügyminisztérium 3 pályázatkezelője került őrizetbe. Májusban már 20 emberről szóltak a hírek: a gyanú szerint a kormányzati tisztviselők jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak és cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, az ellenőrzések pedig „kedvezően” végződjenek.

Napokkal később kiderült, a Pénzügyminisztérium tisztségviselőin kívül a Miniszterelnökség egyik vezető beosztású munkatársai is érintett a vesztegetési ügyben.

Valódi Hírek