Hatalmas meglepetés: Akkorát csökkent a munkanélküliség, hogy erre csak nagyon kevesen számítottak

Naná, hogy nem Magyarországon.

A svájci munkanélküliség 2022 októbere óta a legalacsonyabb mértékre csökkent, idén májushoz és júniushoz hasonlóan 1,9 százalékon áll – közölte a svájci gazdasági államtitkárság (SECO).

A munkanélküliek száma 87 601 fő: az érték ugyan 2500 személlyel több, mint júniusban, ám a tavalyi év azonos időszakához képest

ez egy 4,2 százalékos csökkenést jelent Svájcnak.

Eközben a 15-24 év közötti álláskeresők számát mérő ifjúsági munkanélküliségi ráta az előző havi 1,7 százalékról 1,8 százalékra emelkedett júliusban: az érték mégis 0,7 százalékos csökkenés 2022 júliusához képest.

A helyzet Magyarországon koránt sem ilyen szívderítő: a KSH tavaszi adatai szerint 190 ezer főre rúgott a munkanélküliek száma áprilisban – a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt – és ez az állami hivatal közleménye, amely beleszámítja a kevesebb mint 100 ezer forintból élő a közmunkásokat is a statisztikába.

Legfrissebb adataik szerint az érték júliusban 3,8 százalék volt – ez körülbelül 187 ezer személyt jelent

Emellett a napokban számoltunk be arról, hogy gőzerővel toborozzák a vendégmunkásokat – szakértők szerint körülbelül 200-300 ezer fő bevonása indokolt. Kiderült, elsősorban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, valamint Mongóliából várják a dolgozni vágyókat – közöttük a szakmunkáskeresés is folyik.

(Kiemelt képünkön Alain Berset, Svájc Szövetségi Tanácsának elnöke, valamint Orbán Viktor miniszterelnök látható)

Valódi Hírek