Még be sem tették a lábukat a vendégmunkások, máris megdöbbentő részletek derültek ki a toborzásról

Orbánék tárt karokkal várják őket.

„Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra”

– árulta el Karácsony Zoltán a Világgazdaságnak.

A HR Portal álláspiaci szakértője szerint már nemcsak a gyártók, hanem a szolgáltatócégek is alkalmaznak vendékmunkásokat. Hozzátette, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet

körülbelül 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja.

Mint mondta, elsősorban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak munkavállalókat idehaza. Mindezt lehetővé teszi az Országgyűlés által elfogadott, novembertől érvényes jogszabály, miszerint szigorú feltételek mellett engedélyezett a harmadik országból érkező vendégmunkások hazai alkalmazása.

Karácsony kifejtette: 2023 első negyedévében a KSH adatai szerint 83 ezer pozíció állt üresen. Ezeknek körülbelül a negyede felsőfokú képzettséget igénylő foglalkozásokhoz kapcsolódott. Emellett a vendégmunkásokat már nemcsak betanított munkára hozzák, hanem

javában zajlik a szakmunkáskeresés is közöttük.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a munkaerőhiány nem csupán Magyarországot érinti az Európai Unióban, bár a hazai adat (2,5 százalék), jóval magasabb, mint az rangsorban elsők között álló Bulgáriáé, Spanyolországé, Lengyelországé, valamint Romániáé (0,9 százalék)

Valódi Hírek