Koránt sincs vége az őrületnek: Pintérék újabb „meglepetést” tartogatnak a pedagógusoknak

Vajon mi lesz a következő?

2024. május 31-től csak akkor dolgozhatnak pedagógusként a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha a felsőoktatási intézményben esküt tettek – hogy mire, az egyelőre rejtély, ám a nepszava.hu legújabb cikke felhívta a figyelmet a státusztörvény végrehajtási rendeletének tervezetében olvasható apró részletre.

Az új pedagógusi életpálya törvényhez – röviden Púétv. – kapcsolódó tervezetből azonban kimaradtak a bérezésre vonatkozó részletszabályok. Egyedül a gyakornokok fizetése lett egységesen bruttó 440 ezer forintban meghatározva. Eszerint egy pályakezdő gyakornok bére bruttó 30 ezerrel magasabb, mint egy Pedagógus I. fokozatba tartozó, több éve a pályán lévő pedagógus fizetésének alsó határa.

Nagy Erzsébet a Népszavának elmondta,

a végrehajtási rendelet tervezete csak újabb kérdéseket vet fel.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint a státusztörvény valójában semmilyen életpályát nem vázol fel, mivel a bérezés a munkáltatóra lesz bízva, vagyis egyéntől függő, elfogult is lehet.

Eközben a státusztörvény elfogadása óta egyre több pedagógus adja be a felmondását: június 1-je óta több mint 455-en szüntették meg a közalkalmazotti jogviszonyukat.

Valódi Hírek