Nem reklámozták, most mégis kiderült: Rövid idő alatt rengetegen mondtak fel a pedagógusok közül

Ezt éppen az állami szervezet árulta el.

A tankerületi központok közlése szerint

június 1-je óta több mint 455 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát

felmondással vagy közös megegyezéssel az állami intézményekben – tudta meg a népszava.hu.

A portál az ország mind a 60 tankerületénél érdeklődött, és közülük szombatig 56-tól kaptak választ. A Belső-Pesti Tankerületi Központ, a Külső-Pesti Tankerületi Központ, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ, valamint a Siófoki Tankerületi Központ többszörös megkeresést követően sem reagált a kérdésekre.

A lap arra volt kíváncsi: mennyien szüntették meg a státusztörvény bevezetése miatt a jogviszonyukat, azonban a tankerületek válasza alapján kiderült: nem szükséges minden esetben megindokolni, mi a távozás oka.

Az is kiderült: leginkább a budapesti tankerületekben mondtak fel nagyobb számban. A Közép-Pesti Tankerületi Központban 40, az Észak-Pesti Tankerületi Központban 28, a Dél-Budai Tankerületi Központban 19, a Közép-Budai Tankerületi Központban 17 pedagógus szüntette meg jogviszonyát másfél hónap alatt.

Az 56 tankerület közlése szerint 1776 fő létesített a fenti intervallumban jogviszonyt, amely így jócskán meghaladja a távozók számát. Ennek ellenére Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arra figyelmeztetett: a közalkalmazotti státuszról lemondással, illetve a közös megegyezéssel távozók mellett sokan nyugdíjas korba léptek, és őket nem számolják bele a fenti statisztikába.

A nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatásának immáron nincsenek korlátai. Mindemellett azt is megjegyezte Totyik: a státusztörvény miatt felmondani tervezők jelentős része kivár szeptemberig, ugyanis akkor van rá lehetőség, hogy valamekkora végkielégítést kapjanak a távozásuk után.

A PSZ elnöke szerint bár a a június 1-je és július 20-a között lemondással vagy közös megegyezéssel távozók hiánya is észrevehető lesz; sokan már a tanév végéig sem vártak, és már június előtt felmondtak, vagy pedig nyugdíjasok lettek.

Az Oktatási Hivataltól a június előtt felmondott pedagógusokkal kapcsolatos statisztikát a Civil Közoktatási Platform kérte ki közérdekű adatigényléssel. Ebből kiderült, hogy 2022 szeptember 1-je és 2023 június 15-e között 4835 pedagógus távozott amennyiben az ez időszakban nyugdíjazottakat nem számítjuk bele.

Totyik Tamás szerint ehhez járul még hozzá a július 20-áig távozók száma, így ezzel együtt kijelenthető: közel 5000 pedagógus hagyta el a pályát majdnem egy év alatt.

Valódi Hírek