Lebontják a hírhedt Hős utcai háztömböt: Meglepő, kihez kerül az épületsor

Csigatempóban halad a folyamat.

Megírtuk, hogy hatalmas port kavart a budapesti Hős utcai lakótömb ügye: több épületet ugyanis lebontásra ítéltek, a tulajdonosok azonban rövidesen értesültek arról, hogy

a Terrorelhárítási Központ új műveleti komplexumának ad majd otthont a terület,

a Tek központja egyébként a Hős utcai tömb szomszédságában található. A Hős utcai épülettömb régóta elöregedett, és komoly problémát okozott a környék lakói és az önkormányzat számára, ugyanis több ott lakó kábítószer-függőséggel küzdött, és emiatt sokan félelemben éltek.

A kőbányai képviselő-testület örül a hírnek, a tulajdonukban álló 254 lakást önként és dalolva adták át az államnak, megszabadulva a lebontás nyűgétől, sőt,

több mint 1 milliárd forintos bevételre is szert tettek.

Mint kiderült, a testület nem támogatta Stemler Diána momentumos képviselő javaslatát, miszerint az ajánlat elfogadásával egyidejűleg döntsenek a bevétel sorsáról – a képviselő azt szociális és lakhatási célokra fordítanák.

Az épületekben azonban akadnak más lakók is:

„A két épületben még mindig 15-20 lakásban laknak tulajdonosaik, zömükben negyvenes éveikben járók, de vannak nyugdíjasok és néhány gyerek is. Rajtuk kívül még 43-48 tulajdonos van, akikkel egyelőre nem egyeztek meg, de már sikerült elköltözniük.

Folyton változó számban, de nagyjából 10-20 lakásban élnek albérlők, illetve jogcím nélküliek és lakásfoglalók. A hátramaradottak nagyon sanyarú körülmények között élnek, hiszen a végtelenül lepusztult épületekre már senki sem költ, hiszen úgyis lebontják. Csak azt nem tudni, mikor”

– fogalmazott Molnár Zsuzsanna, a telepen szociális munkát végző Kontúr Egyesület elnöke. Hozzátette, reméli, hogy a fűtési szezonig rendeződik az ott élő emberek sorsa.

A Kontúr és egy másik karitatív egyesület igyekszik cserelakást biztosítani az érintetteknek, de a folyamat még így is nagyon lassú a véleményük szerint. Eközben az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kisajátítási eljárást indított a megmaradt lakások megszerzéséért.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek