Már elérte Magyarország határát az új járvány

Veszélyben van a sertésállomány.

Több mint 34 ezer sertést kellett leölni Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a térségben jelen lévő afrikai sertéspestisjárvány miatt. Az országok illetékes minisztériumai a járvány megfékezésén dolgoznak.

A szerbiai mezőgazdasági minisztérium pénteken közölte: folyamatosan ellenőrzik a házisertés- és a vaddisznóállományt, és mindent megtesznek a fertőzés terjedésének a megfékezése érdekében.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegséget okozó vírus a vaddisznók és a sertések körében terjed,

az emberre nem veszélyes.

A járvány júniusi kitörése óta Szerbiában 18 ezer, Bosznia-Hercegovinában 13 ezer, Horvátországban pedig háromezer sertést és vaddisznót pusztítottak el a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A tenyésztők a Nova.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint eközben attól félnek, hogy az illetékesek a járvány megfékezése érdekében az egészséges sertésállományt is meg akarják majd semmisíteni az érintett telepeken, illetve abban reménykednek, hogy az elpusztított állatokért kártérítést kaphatnak az államtól.

Eddig csak a horvát kormány jelentette be, hogy 7,5 millió euró (2,88 milliárd forint) értékben kártalanítja a gazdákat.

(MTI)

Valódi Hírek