Tovább dagad a botrány: Kiakadt Lázár Jánosék hirtelen jött döntése miatt a somogyi polgármester

Levelet írt az államtitkárnak.

Nagyatád ellenzéki polgármestere, Ormai István levelet írt Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak, amelyben azt kérte: ne szüntessék meg a vasútközlekedést Nagyatád és Somogyszob között.

A polgármester a Népszavának elmondta: hivatalos információt még nem kaptak, ezért továbbra is reménykednek abban, hogy megmarad a vonalon a személyszállítás. Úgy látja, amennyiben mégis buszok váltanák a vonatokat a nyolc kilométeres szakaszon, az

„elképesztő szakmaiatlanság lenne”.

„Ezért is írtam Nagy Bálint közlekedési államtitkárnak, kérve, ne állítsák le a személyforgalmat, vagy ha elkerülhetetlen, akkor a leggyorsabban állítsák vissza, ugyanis a helyiek életének szerves része a vonatozás”

– hívta fel a figyelmet.

„Talán nem véletlen, hogy noha már két kormány is tervbe vette korábban, hogy bezárja ezt a szárnyvonalat,

végül mindkét alkalommal visszakoztak”

– emlékeztetett.

Megírtuk, hogy a MÁV múlt hét pénteken jelentette be, hogy augusztus 1-jétől tíz mellékvonalon megszűnik a vasúti közlekedés. A döntés ellen több érintett település is felemelte szavát: Balassagyarmat kormánypárti polgármestere szintén levélben kérte Lázár Jánost, hogy vegye fontolóra a döntést.

A MÁV azt közölte: az érintett vonalak bezárása nincs összefüggésben a hodászi balesettel, ahol szintén Bz motorvonatok közlekedtek. A MÁV a mellékvonalak megszüntetését a jármű- és személyzethiány indokolta. Ormai István ugyanakkor a lapnak azt mondta:

„ezekkel a motorvonatokkal évek óta rengeteg a probléma, mi is tapasztaljuk, csak az elmúlt hónapokban többször járt vonatpótló a vonalon, mivel meghibásodtak a Bz-k”.

A polgármester szerint viszont ezt a problémát meg lehetett volna oldani azzal,

  • ha felújítják a járműparkot,
  • vagy használt szerelvényeket vásárolnak a vonalakra.

A Nagyatád–Somogyszob-vonalon 2020-ban a napi 16 vonatpárból csak egy maradt a menetrendben. Akkor utasforgalmi adatokra hivatkozva hozták meg a döntést. Azonban a polgármester szerint az adatokat torzította, hogy

a járványügyi intézkedések bevezetése után mérték a forgalmat.

„Ez itt nem kirándulóvonat, hanem hivatásforgalmi, komoly kihasználtsággal”

– mutatott rá.

Augusztustól egyébként megszűnik majd a Tiszafüred–Karcag-vasútvonal is. Ezzel kapcsolatban Ujvári Imre, Tiszafüred fideszes polgármestere azt mondta: számítani lehetett erre, ugyanakkor reménykedik benne, hogy legalább a nyári szezonban újranyithat majd a vasútvonal.

A polgármester kiemelte: rengeteg kerékpáros turista érkezik hozzájuk vonaton, az ő kiszolgálásuk érdekében az üzemeltetőnek át kellene gondolnia fontolnia, hogy legalább késő tavasztól kora őszig járjanak szerelvények. Hozzátette: erre majd tesznek is javaslatot.

A vasútvonalak bezárásának hírére a Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet is reagált. Szerintük a napnál is világosabb, hogy a MÁV azért kezdett a mellékvonalak bezárásába, mert gyakorlatilag

alkalmatlanná vált a közlekedésre valamennyi rendelkezésükre álló jármű.

Kapcsolódó:

Most érkezett: 10 vasútvonalat zár be a MÁV augusztusban

Súlyos balhé: Nekiment Lázár Jánosnak a fideszes polgármester a vasútvonalak bezárása miatt

https://nyugatifeny.hu/2023/07/25/kitort-a-balhe-lazar-janos-bejelentese-utan-most-fogyott-el-a-turelme-egy-magyar-civil-szervezetnek

Valódi Hírek