Reagált az Országos Kórházi Főigazgatóság, miután óriási botrány tört ki Pintérék húzása miatt

Szerintük „minden rendben”.

Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) sajtóinformációkra reagálva szombaton az MTI-vel.

Az OKFŐ közleményében azt írta: a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett.

Hozzátették: az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatköre, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő.

A szervezet közölte azt is, hogy a vármegyei irányító intézmények a határidő lejártáig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat. A védőnők munkavégzéséhez szükséges eszközöket a vármegyei irányító intézmények biztosítják.

Az állam július 1-től vette át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól az egészségügyi törvény módosításának keretében. A védőnők azóta a megyei irányító kórházak alkalmazottai, a hatósági felügyeletet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a szakmai irányítást pedig az OKFŐ látja el.

Korábban megírtuk, hogy a Veszprém vármegyei Pétfürdőn az összes védőnő felmondott, de írtunk arról is, hogy a Pest megyei Csömörön már csak egy aktív védőnő maradt. A településen 24 védőnő felmondott.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek