Mi a fene folyik itt? Teljes a káosz Pintérék elhamarkodott húzása miatt

Pedig ketyeg az óra.

Megírtuk, hogy július 1-től átveszi az állam az önkormányzatoktól a védőnői ellátást.

Pontosan a centrumkórházakra és a megyei kórházakra hárul a feladat, de sok szakembernek még nincs új szerződése, valamint a rendelők fenntartási költségei körül is sok a kérdőjel – írta a nepszava.hu pénteken.

Ráadásul a Védőnői Országos Informatikai Rendszer (VOIR) sem működik. Bősz Anett, a főváros DK-s főpolgármester-helyettese számolt be a hírportálnak arról, hogy a szakembereknek a gondozott gyermekek és a várandós anyukák adatait kellett volna rögzíteni a rendszerben, de a kísérlet kudarcot vallott.

Pedig a gyors átállás egyik oka az volt, hogy bevezessenek egy egységes informatikai rendszert – eddig 16 külön rendszer szolgálta ki az igényeket, de több mint 1400 védőnő még mindig papíralapon adminisztrált.

Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) már korábban közölte, hogy a közös rendszer nem július 1-jén élesedik. Az OKFŐ küldött egy kérdőívet a védőnőknek, de ezzel is akadtak gondok:

„Érkezett például olyan kérdőív is, ahol egyszerűen nem lehetett főiskolánál magasabb végzettséget beírni, a múlt héten azután kiderült, hogy a védőnőket átvevő kórház ennek alapján

mindenkit lejjebb sorolt egy kategóriával,

tiltakozó levelünkre azután küldtek négy újabb táblázatot”

– mondta Szalainé P. Boglárka, a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője.

Hozzátette, hogy szerintük az informatika rendszerek egységesítését is elfelejthetik. Elmondása szerint napokkal az átállás előtt is óriási a káosz. Égető kérdés az alapbéren felüli juttatások ügye is. Mint mondta, egyes helyeken beépítik a fizetésbe, de máshol hallani sem akarnak róla, vagy csak szeptember végéig garantálják a bériegészítést.

A bérekkel és juttatásokkal kapcsolatban elárulta: ő

97 ezer forinttal kevesebbet fog hazavinni

az önkormányzati támogatások elvesztése miatt.

Megírtuk, hogy a Veszprém vármegyei Pétfürdőn az összes védőnő felmondott: őket szintén a fenyegető pluszfeladatok, a rengeteg adminisztráció, a bérek és a juttatások kérdése aggasztotta.

A hírportál felkeresett pár önkormányzatot. Pontosan arra voltak kíváncsiak, hogy sikerült-e már megállapodni. A XIII. kerület küldött egy szerződéstervezetet az Észak-Pesti Centrumkórháznak, de választ még nem kaptak. Az V. kerület ígéretet kapott, miszerint szeptember végéig költségfelosztási megállapodást kötnek.

Valódi Hírek