Nincs megállás: Közel a dráma Pintérék bosszúja miatt, elindult a zuhanás

Döbbenetes számok érkeztek a felmondásokról.

Mint írtuk, a kormány június elején megszavazta a pedagógusok jogait megnyirbáló bosszútörvényt. A történtek után – kevésbé meglepő módon – pedagógusok sora adta be a felmondását.

A Népszava a hetekben érdeklődött a Klebelsberg Központnál a pontos adatokról, de az intézmény közlése szerint nincs információjuk a felmondott pedagógusok számáról.

A lap a Pedagógusok Szakszervezetétől azt a friss információt kapta, hogy

több mint 3000 szakember állt fel a bosszútörvény elfogadása óta,

ez a szám pedig várhatóan emelkedni fog. Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke szerint sok pedagógusok még kivár szeptemberig, hogy valamennyi végkielégítést kapjon. Hozzátette,

várható a tanév közbeni pályaelhagyás is.

Az érdekvédők arra számítanak, hogy Orbán Viktorék a nyugdíjas tanárok visszahívásával próbálják majd megoldani a munkaerőhiány kérdését – valószínűleg ezért foglalták törvénybe a nyugdíjasok korlátlan foglalkoztatását. A KSH adatai szerint az elmúlt tanévben csak az általános iskolákban több mint 10 ezer főállású nyugdíjas pedagógus dolgozott.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár mellesleg közölte, hogy szeptember 15-ig értesítik a pedagógusokat a változásokról, valamint a januári szerződésükről. A politikus leszögezte:

aki nem fogadja el a dokumentumot, annak november végével megszűnik a munkaviszonya.

Valódi Hírek