Botrány: Elkaszálták a kérdéseket, nem lehet megtartani a népszavazást ebben a fontos ügyben

Ki gondolta volna?

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezetői öt, egyébként nagyon fontos kérdésben kezdeményeztek népszavazást, viszont a nagyon független Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította azokat. A szakszervezet képviselői később a – szintén nagyon független –

Kúriához fordultak, amely legalább két kérdést hitelesített,

tehát nem voltak annyira elutasítók, mint az NVB munkatársai.

Egyébként az alábbi öt kérdést fogalmazta meg a PSZ, ezeket utasította el velőből az NVB:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelési intézményben ötödik évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?

5. Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?

A szakszervezetnek az utóbbi két kérdésben adott zöld utat a Kúria.

Ez szép és jó, ám a Kúriánál is sokkal függetlenebb Alkotmánybíróság végleg elkaszálta azokat.

Szerintük ugyanis a Kúria jogértelmezése „túlterjeszkedett az egyértelműség törvényi fogalmán, amikor kitágította az értelmezési kereteket„.

Ennek okán végül megsemmisítették a kúriai végzést.

A lényeg tehát az, hogy egyik kérdést sem lehet népszavazásra bocsátani.

Valódi Hírek