Súlyos döntést hozott az EU Bírósága az Erasmus-ügy kapcsán

Az egyetemeket szorítja a határidő.

Megírtuk, hogy összeférhetetlenség miatt 2022. december 15-i hatállyal az Európai Bizottság felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizon Europe támogatásait a vagyonkezelő alapítványi kézbe adott magyarországi egyetemek esetében.

Navracsics Tibor januárban Brüsszelben közölte:

„A magyar kormány kész a jogszabályváltozásra annak érdekében, hogy a közalapítványi kuratóriumokban megszüntessék az összeférhetetlenséget.”

Eközben a szerződések megkötésének határideje közeleg: július közepéig a Tempus Közalapítványnak és a támogatásra pályázó egyetemeknek alá kellene írniuk a nyáron lejáró pályázatokat megújító megállapodásokat, ám a Brüsszel döntése még hatályban van – írta a nepszava.hu hétfőn.

A Debreceni Egyetem ugyan próbálta elérni, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) azonnali hatállyal elrendelje az uniós határozat felfüggesztését, ám

tervük kudarcot vallott.

Összesen 6 alapítványi formában működő egyetem perelte be az Európai Bizottságot az EU-s csereprogramból való kizárásuk miatt. Az EUB elutasítása nyomán a perben körülbelül másfél év múlva születhet ítélet, feltéve, ha a bírák elfogadhatónak ítélik a beadványt.

(Képünkön Koen Lenaerts, az Európai Unió Bíróságának elnöke)

Valódi Hírek