Szijjártó New Yorkig repült, és rögtön kiborult attól, amit ott hallott

Szerinte sokan nem fogadják el, hogy ők békepártiak.

Szijjártó Péter arról beszélt New Yorkban, hogy eljött az ideje felcsavarni a „globális békepárti többség hangerejét”, így hát Magyarország „minden támadás és nyomásgyakorlás ellenére” továbbra is azt képviseli, hogy a háborút diplomáciai úton kell elrendezni, mert

ők bizony nagyon békepártiak.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról beszélt: az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző napi ülésén ismét „nyilvánvalóvá vált„, hogy két teljesen különböző megközelítés él a nemzetközi porondon az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Szijjártó szerint a „háborúpárti álláspont képviselői” (a Fidesz politikusok a fél világot idesorolják – a szerk.) még attól sem riadnak vissza, hogy a konfliktus eszkalációjával fenyegető nyilatkozatokat tegyenek.

Ám hozzátette, a világ döntő többsége (nyilván itt a gyakran csak Putyin-barátnak nevezett Orbán-kormányra gondolt elsősorban – a szerk.) azt szeretné, hogy véget érjenek a harcok.

„Ehhez képest tegnap ismételten elhangzottak olyan nyilatkozatok, a transzatlanti világ képviselői olyan beszédeket, állásfoglalásokat mondtak itt el, amelyek

egyértelműen a háború folytatását jelzik előre,

egyértelműen eszkalációs kockázatokkal járnak”

– jelentette ki.

Hozzátette, ő azt gondolja, hogy a feladat továbbra is világos: fel kell csavarni a „békepárti tábor” hangerejét, és nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a világ döntő többsége békét akar.

Aztán ismét megsajnálta saját magát és hihetetlenül békepárti kormányunkat:

„Akármennyien támadnak minket, akármilyen komoly nyomást helyeznek ránk, akármilyen kritikákkal kell szembenéznünk,

mi, magyarok továbbra is kitartunk a béke mellett”.

Ezt követően reagált Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter álláspontjára, miszerint Magyarország nem valami szolidáris hely. Szijjártó nagyon megsértődött a kollégája szavain, és kijelentette, hogy

„Jean Asselborn kedvenc sportága a magyarok kritizálása”.

Bár itt fontos megjegyezni, hogy a luxemburgi politikus nem a magyarokat kritizálta, hanem az Orbán-kormányt.

„Mi, magyarok több mint egymillió menekültet fogadtunk be Ukrajnából. Nem vagyok pontosan tisztában a luxemburgi számmal, de valószínűleg nem ér ennek a közelébe”

– folytatta Szijjártó a nyavalygást.

Hozzátette:

„Mi olyan nemzetet képviselünk, amelynek tagjai egyre növekvő számban meghalnak a háborúban. Feltételezem, és egyúttal remélem is, hogy még egyetlenegy luxemburgi sem halt meg az ukrajnai háborúban, és nem is fog meghalni, ezt kívánom”.

A tárcavezető a fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás összeomlásával kapcsolatban azt mondta, hogy annak önmagán túlmutató jelentősége volt, és kissé enyhítette a konfliktus negatív kihatásait a világ számos könnyen destabilizálható pontján.

Szerinte ennek nyomán tovább fog nőni Közép-Európa jelentősége az ukrajnai gabonatranzitban, Magyarország pedig komoly infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre ennek elősegítése céljából.

Azt viszont kiemelte, hogy itt bizony csak a gabona átengedéséről van szó Afrika és a Közel-Kelet felé, hogy ezen térségekben ne alakuljon ki élelmezési válság, amely véleménye szerint újabb migrációs hullámokkal, s így a terrorveszély erősödésével járhatna.

„Azt ugyanakkor meg kell akadályozni, hogy az ukrán gabona Közép-Európában okozzon piaci zavarokat, mivel a szomszédos állam termelőinek nem kell megfelelniük az európai uniós előírásoknak”

– emelte ki.

Ezt követően azt a nagyszerű tervet eszelte ki, hogy majd az ENSZ Közgyűlésén elmondja, hogy immáron több mint ötszáz napja a háborúról zajlik a vita a nemzetközi szervezetekben, márpedig azért illő lenne beszélgetni a békéről is.

„Ahhoz, hogy béke legyen, nyilvánvalóan fegyverszünet kell, ahhoz tárgyalások kellenek, s aztán békemegállapodás kell”

– vetette be életbölcsességét a tárcavezető.

Aki kíváncsi Szijjártó parádéjára, az nézze meg az alábbi felvételt:


(MTI korrigálva/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek