Mi lesz ebből? Áder János 6-700 ezer ember munkájának elvesztésétől tart (+videó)

Meglepő témát feszeget.

Az egykori államfő, Áder János és Rab Árpád jövőkutató a mesterséges intelligencia (MI) lehetséges veszélyeiről és előnyeiről beszélgettek a Kék bolygó podcastban.

Rab szerint a legjobb mesterséges intelligenciák (MI) azok, amelyek kicsik, átláthatóak és hasznosak, mint például a hőmérsékletszabályzók vagy az autóvezetést segítő eszközök.

Áder szerint a politika területén a demokráciát veszélyeztető tényezőként jelenhet meg az MI a politikai manipuláció révén. A jövőben pedig egyre nagyobb szerepe lesz az MI-nek.

Tíz év múlva várhatóan 15 milliárd mesterséges intelligencia lesz.

Rab Árpád szerint az MI lehetőségeit mi magunk döntjük el: használhatjuk előnyökre vagy kiszolgáltatottságunk okaként.

Áder az MI veszélyeit öt területen emelte ki: tudomány, gazdaság, kultúra, társadalom és politika. Azt mondta,

„ha nem felügyeljük az MI döntéseit, az veszélyes lehet”.

Az MI Magyarországon már most is befolyásolja 600-700 ezer ember munkáját. Az MI a művészetben is nagy változásokat hozhat, mert képes lehet a művészek munkáját helyettesíteni.

A hamis képek és videók (deepfake) társadalmi és magánéleti veszélyeket is rejtnek, mert tönkretehetik a kapcsolatokat. Rab szerint a médiatudatosság és a kritikus gondolkodás fejlesztése fontos lehet az MI kihívásainak kezelésében.

A jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia komoly technológia, amit nem szabad csak úgy bárkinek átadni. Az MI segíthet a bolygónk megőrzésében, de szükségesek a szabályok.

Várhatóan a következő évben sok probléma merül fel az MI-vel kapcsolatban, de utána helyére kerül, és használni fogjuk. Áder szerint a legjobb, ha az MI-t a problémáink megoldására használjuk, nem manipulációra.

Valódi Hírek