Mi a fene történt itt? A KSH mondta ki, milyen hatalmas pácban van a gazdaság

Elkeserítő adatok érkeztek a hivataltól.

2023 májusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12 százalékkal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül

az épületek építésének termelése 13,2 százalékkal,

az egyéb építményeké 10 százalékkal csökkent – derült ki a közleményből.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,7 százalékkal kisebb volt az áprilisinál. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,6 százalékkal, az egyéb építmények építésében 11 százalékkal, a speciális szaképítésben 11,4 százalékkal csökkent a termelés – közölte a hivatal.

A jelentés szerint

a megkötött új szerződések volumene 36,9 százalékkal,

ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 48,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,9 százalékkal visszaesett a tavaly májusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások május végi szerződésállományának volumene 30,2 százalékkal, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,7 százalékkal, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál – derült ki a közleményből.

A kormány még év elején osztotta meg legújabb tervét a szektorral kapcsolatban, miszerint piaci ár alatt vásárolnának építőanyagot, hogy azokat a Nemzeti Építőanyag Kereskedésbe integrálva monopolhelyzetet idézzenek elő.

Emellett Orbán Viktor májusban utasította Lázár János építési és közlekedési minisztert, hogy vizsgálja meg

„az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek vonatkozásában fennálló állami elővásárlási és vételi jog gyakorlásához (a továbbiakban: állami joggyakorlás) szükséges jogi, műszaki és gazdasági feltételeket”.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek