Megvan, mit kaparintanak meg Orbánék: Újabb fontos területet államosítanak

Újabb szektort szemeltek ki.

Piaci ár alatt vásárolna építőanyagot a kormány, hogy azokat a Nemzeti Építőanyag Kereskedésbe integrálva monopolhelyzetet idézzen elő – osztotta meg a HVG pénteken a birtokába jutott építészeti törvényjavaslat részleteit. Értesüléseik szerint az exportra szánt készleteket szabott áron vásárolnák fel, és ezzel több probléma is adódik.

A törvényjavaslat három hatályos törvényt vonna össze, így szeretnék elérni, hogy a szabályozás a „magyar építésgazdaság fejlődését szolgálja és a magyar építőanyagok felhasználásának elsőbbségét teremtse meg„.

Előírnának a cégeknek egy regisztrációs kötelezettséget építőanyag-export és -import vonatkozásában. A regisztrációra 30 napot kapnának, ellenkező esetben szankciókra számíthatnának. Ez adminisztrációs terhek mellett az érintett cégek termelési akadozását okozná.

Ehhez hozzájárul, hogy exporttevékenység csak olyan termékekkel folytatható, amelyben nincs importkitettsége az országnak, azaz exporttilalmat is elrendelhetne egy adott építőipari termékre.

A kormány korábban kiegészítette a bányajáradékról szóló rendeletet, amely szerint 3 milliárd forint feletti forgalmú égetett anyag és kerámia építőanyagokat előállító vállalatoknak 90 százalékos járadékfizetési kötelezettséget szabtak meg, ha egy bizonyos árszint felett értékesítenek. Az érintett cégeknek ez veszteséges termelést jelent. Ugyanez

a 90 százalék vonatkozna az árszint fölött értékesítő vállalkozásokra.

A lap értesülései szerint a babaváró támogatást és CSOK-ot felvett személyek, hátrányos helyzetűek, valamint olyan magánszemélyek, akik épületenergetikai korszerűsítést végeznek, áfamentesen vásárolhatnának ezekből a termékekből.

Uniós szabályozást is sért a javaslat, szerződés szerint tilos a nemzetközi kereskedelmet akadályozni, mert az elővásárlási jog uniós alapelvet, az áruk szabad mozgását sértené. A tervezetről Magyarországnak kötelező tájékoztatni az Európai Bizottságot.

A lap értesülései szerint a babaváró támogatást és csokot felvett személyek, hátrányos helyzetűek, valamint olyan magánszemélyek, akik épületenergetikai korszerűsítést végeznek, áfamentesen vásárolhatnának ezekből a termékekből.

A javaslat szerint a magyar építőanyag-gyártók adókedvezményt élvezhetnének, az önerőből történő beruházásokat áfa-visszatérítéssel jutalmaznák, ám ez összességében magában hordozza a lehetőséget, hogy a külföldi vállalatok a „kedvezőtlenül alakult feltételek” miatt kivonulnának Magyarországról.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek