Mi történt? Rendkívüli parlamenti ülést kell összehívni Navracsics félresiklott akciói miatt

Már a nyáron dönthetnek róla.

Legkésőbb szeptember elejéig meg kell egyeznie a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal, hogy az alapítványi egyetemek is hozzáférhessenek az Erasmus+ és Horizont Európa programok forrásaihoz – közölte a Bizottság sajtótájékoztatóján Ujvári Balázs bizottsági szóvivő a Euronews beszámolója szerint.

Újvári hozzátette: kizárólag egy elfogadott törvény alapján oldhatnák fel az intézkedéseket, amelynek vizsgálatára a jogszabály egy hónapot ír elő.

„Ezután a Tanács dönthet a Magyarország elleni intézkedések feloldásáról. Mindennek szeptember elsejéig meg kell történnie ahhoz, hogy a diákok a következő szemeszterben uniós finanszírozású külföldi képzésen vehessenek részt”

– mondta a szóvivő.

Így amennyiben a magyar kormány valóban meg akar egyezni az ügyben, akkor már a nyáron össze kell hívnia a parlament rendkívüli ülését, amelyre a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt egyébként is szükség lehet.

Mindez pedig azért is figyelemre méltó, mert már több mint fél éve folytat tárgyalásokat Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter vezetésével az Orbán-kormány a Bizottsággal, de

eddig nem sikerült jogilag megfelelniük a kért uniós követelményeknek.

„Világosan elmondtuk, mi jelenthet megoldást. Elmondtuk, mit várunk, kik lehetnek a kuratóriumokban. Korlátozást kértünk a kinevezések hosszát illetően, és átmeneti időszakot is kértünk a kurátorokat illetően. Folytatódik az eszmecsere. Világos, hogy Magyarország még nem válaszolta meg az aggodalmakat, ezért

további megbeszélésekre van szükség”

– magyarázta Ujvári Balázs.

A Tempus Közalapítvány csütörtökön hoz majd döntést az Erasmus+-pályázatok ügyében, azonban egyelőre kérdéses, hogy az alapítványokba szervezett egyetemek kapnak-e pénzt. Erről >>ITT<< írtunk bővebben.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/07/12/varatlan-fordulat-addig-trukkoztek-orbanek-az-erasmus-ugyben-hogy-a-vegen-ok-huzhatjak-a-rovidebbet

Valódi Hírek