Itt a válasz: Reagált az Európai Bizottság Orbán botrányos kijelentéseire

Nem igaz, hogy Magyarország pénzét Ukrajnának adták.

Megírtuk, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ellenállása miatt az Európai Unió állam – és kormányfői nem tudtak záróközleményt elfogadni a migrációról. A magyar miniszterelnök közösségi oldalán azt állította: Brüsszel százmilliárdokat kér a tagállamoktól, miközben nem tud elszámolni a korábbi befizetésekkel.

„Hová tűnt a pénz?”

kérdezte Orbán az állami rádióban.

„Ki az, aki ezt ellenőrzi, hogy valóban arra költik-e el, amire adjuk?”

– tette fel kérdését pénteken Orbán, amikor az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozásán vett részt. A magyar miniszterelnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy célszerűen költik-e el az uniós forrásokat.

„Nincs pénz az uniós költségvetésben. Hova lett a pénz? Mi tudjuk a választ, vagy azt hisszük, hogy tudjuk a választ, hát valahol ott van Ukrajnában. Hol a magyarok pénze? Hol a lengyelek pénze?

Attól tartok, hogy Ukrajnában. Odaadták”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Azonban a magyar kormányfőnek Ursula von der Leyent már nem volt kedve megkérdeznie arról, hogy „hová tűnt a pénz”.

„Nem kérdezett meg, de ha megkérdezett volna, azt mondtam volna: mindannyian tanúi lehetünk annak, hogy az Európai Unió erős és virágzik. Átlátható a fékek és ellensúlyok rendszere, mint a számvevőszék, a parlament vagy a tanács, hogy csak hármat említsek közülük. Erre szükség van egy erős demokráciában”

mondta az Európai Bizottság elnöke.

Az üggyel kapcsolatban Ujhelyi István EP-képviselő vasárnap közzétett nyílt levelében reagált, amelyben a magyar miniszterelnököt ért óriási „sallerről” írt.

„Szó sincs róla, hogy kiürült volna az Európai Unió költségvetése,

és az sem igaz, hogy Magyarország pénzét Ukrajnának adták”

idézte az Európai Bizottság szóvivőjének válaszát az rtl.hu.

Dana Spinant aláhúzta: a Lengyelországnak és Magyarországnak szánt európai gazdaságélénkítési források – természetesen –

továbbra is mindkét ország számára elkülönítve vannak.

„Ezeket a pénzeszközöket nem is lehet másra fordítani, mint a két tagállamnak kifizetni, mielőtt azonban megkapnák a pénzt, végre kell hajtaniuk azokat a fontos reformokat, amelyek mellett elkötelezték magukat”

– mutatott rá a szóvivő.

Ujhelyi István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány egyre nagyobb képtelenségeket állít az EU-ról, hogy ezzel a saját felelősségéről terelje el a figyelmet.

„Orbán, miután befagytak a forrásaink az állami szintű korrupció és a jogállamiság leépítése miatt, ezért ezzel a hazugsággal próbálja megmagyarázni a magyar társadalomnak, hogy miért nincs forrás, és miért üres a magyar államkassza. De semmi köze az Ukrajnának szánt segítséghez a magyar befagyott forrásoknak”

– fogalmazott az EP-képviselő.

Kapcsolódó:

Lehull a lepel: Orbán már nem merte megkérdezni Ursula von der Leyent, hogy „hová tűnt a pénz”

Ujhelyi István Orbánról: „Jól beleverték a kobakját a brüsszeli betonba”

 

Valódi Hírek