Ujhelyi István Orbánról: „Jól beleverték a kobakját a brüsszeli betonba”

Kemény sorokat írt a miniszterelnökről.

Megírtuk, hogy Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ellenállása miatt az Európai Unió állam – és kormányfői nem tudtak záróközleményt elfogadni a migrációról. Emellett a magyar miniszterelnök egy fontos kérdéssel is készült: csütörtökön közösségi oldalán azt állította, hogy Brüsszel százmilliárdokat kér a tagállamoktól, miközben nem tud elszámolni a korábbi befizetésekkel.

Orbán érdeklődni akart, hogy „hová tűnt a pénz”, de ezt végül nem kérdezte meg Ursula von der Leyentől. Az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott:

„Nem kérdezett meg, de ha megkérdezett volna, azt mondtam volna:

mindannyian tanúi lehetünk annak, hogy az Európai Unió erős és virágzik. Átlátható a fékek és ellensúlyok rendszere, mint a számvevőszék, a parlament vagy a tanács, hogy csak hármat említsek közülük. Erre szükség van egy erős demokráciában.”

Ujhelyi István független EP-képviselő vasárnap a közösségi oldalán intézett nyílt levelet, amelyben a magyar miniszterelnököt ért óriási „sallerről” írt.

A politikus kifejtette:

Orbán Viktornak most nem jött be a „lapjárás”,

alábecsülte az EU-t, szokásos taktikáival nem tudta kicsikarni a brüsszeli pénzeket a közösségtől.

Hangsúlyozta:

hazugság, hogy üres lenne az uniós kassza

– Orbánék friss ügyként használják az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdését arra, hogy megmagyarázzák, miért nem jönnek az uniós források. Mellesleg a pedagógusok béremelésére szánt összegek sincsenek befagyasztva, csak a magyar kormányon múlik, hogy előfinanszírozással lehívja-e őket, vagy sem – fogalmazott az EP-képviselő.

Ujhelyi István bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

VASÁRNAPI NYÍLT LEVÉL 🟥

Uniós források: Orbán megszédült a sallertől

❎ »Kézenfogva elmegyünk a falig, megállunk, megöleljük egymást«

– így jellemezte foghegyről Orbán Viktor az uniós forrásokról szóló tárgyalásokat az egyik legutóbbi tusványosi kinyilatkoztatásakor. A Fidesz miniszterelnöke akkor még magabiztos(abb)nak tűnt, most azonban már hiába dugja zsebre ál-magabiztossággal a kezeit vonulgatás közben, a kapkodás és a bizonytalanság zsigerileg érezhető a tetteiben. Mondhatnánk úgy is, hogy Orbán – ahogy ígérte – tényleg elment a falig, de ott nem fordult meg ölelkezni, hanem

jól beleverték a kobakját a brüsszeli betonba,

meg is szédült tőle, azóta pedig csak árnyék-bokszolva próbál pozíciót fogni. Az elmúlt évtizedben hozzászokott, hogy 19-re is húzhat lapot, mert rendszerint bejön neki a lapjárás, most azonban nem feltétlenül ő keveri a paklit.

❎ A zavarodottságot és kapkodást mutatja, hogy egyre eszementebb hazugságokkal próbálják emelni a tétet a kormányelrántós játékban: most például az EU költségvetése kapcsán hergelnek teljes blődségekkel.

A régi Orbán valóban okos stratéga volt, aki három lépéssel mindig előrébb volt az ellenfeleknél, a mostani azonban láthatóan elvesztette nagyjátékos-jellegét és az Uniótól kapott pofonok után elkezdett valahogy sodródni, a minimalizált pályaelhagyást pedig leginkább csak a szerencsének, néhány körülötte lévő friss szellemnek és – legyünk őszinték – az ellenfelek néha nem túl acélos teljesítményének köszönheti.

Putyin alábecsülte Ukrajnát és saját helyzetét, Orbán is ugyanígy alábecsülte az Európai Uniót, amikor azt gondolta: a szokásos lerohanással, vétó-blöffel és szórakétákkal meghátrálásra kényszeríti majd a forrást befagyasztókat, ahogyan ezt egyébként korábban tényleg rendre sikerült is neki. De most jött a fal és hiába ment neki, az maradt is a helyén.

❎ Orbán és a Fidesz ahelyett, hogy teljesítené a jogállamisági elvárásokat, módosítaná a szükséges jogszabályokat, visszaépítené a demokratikus állami rendszereket és visszabontaná a korrupt NER építményét, ehelyett időt húz, okosba’ játszik, próbálja megúszni a kötelezőket az uniós támogatásokért.

Régóta keresik, hogy mivel lehet megmagyarázni a források zárolásának fennmaradását, a felelősséget ugyanis ők soha nem vállalják semmiért, most is

kell nekik valami indok, amire mutogatni lehet.

A gyermekvédelminek mondott provokáció után, illetve ahelyett most újra a menekültkérdés, a jól beégetett »kvóta«, valamint friss ügyként az Ukrajnának nyújtott támogatások kérdése lett egyelőre a kommunikációs megoldás.

Értsd: nem azért nem kapjuk meg a pénzeket Brüsszeltől, mert nem teljesítjük, amit elvárnak érte, hanem mert ez a szemét Brüsszel már elköltötte a nekünk járó milliárdokat ukrajnai fegyverekre, ráadásul ránk akarnak erőszakolni migránshordákat, amiket mi jól nem hagyunk, na ezért sem kapjuk meg a pénzt, ennyi.

❎ A valóság ezzel szemben az, hogy a hétéves uniós költségvetést rendszeresen és automatikusan felülvizsgálják, ez történik most is. Ezt Orbánék is pontosan tudják. Ők hetente módosítanak költségvetést, ha kell; maradjunk ennyiben.

Teljes nonszensz és hazugság az is, hogy üres lenne a kassza, hiszen a programok jelentős része éves lebontás szerint kerül finanszírozásra, vagyis a 2026-os Horizon-pénzeket például nem lehetett tavaly elkölteni. Ezt Orbánék is pontosan tudják.

A jelenlegi hétéves költségvetés elfogadásakor még messze voltunk az orosz agressziótól, így az ukrán konfliktussal összefüggő pénzeket értelemszerűen átcsoportosítással lehet csak felhasználni, részben erről szól a javasolt kiigazítás, de ez nem jelent forrásvesztést. Arról nem is beszélve, hogy a mostani félidős felülvizsgálat egyik központi eleme épp az, hogy nagyobb összeg jusson a menekültkérdés egységes, uniós szintű kezelésére, így például a közös határőrizet megerősítésére és az úgynevezett kibocsátó országokkal való szorosabb együttműködésre.

Ezt Orbánék is pontosan tudják, ráadásul utóbbit épp ők követelik régóta a Bizottságtól. A Magyarországnak járó források megvannak és rendelkezésre állnak – például a pedagógusok béremelésére szánt pénzek sincsenek befagyva, csak a magyar kormány döntésén múlik, hogy előfinanszírozással lehívja-e ezt a tételt; de ők

inkább tovább hazudnak róla -,

a nekünk járó támogatások felhasználásához mindössze az lenne a kormány dolga, hogy megfelelő módon teljesíti végre a jogállamisági feltételeket. Ezt Orbánék is pontosan tudják. Mégsem ezt teszik, hanem folytatják a kommunikációs hergelést.

❎ Azt hittem korábban, hogy az óvodások nemváltoztató műtétjéről szóló népszavazás volt a Fidesz-korszak legabszurdabb és legeszementebb propaganda próbálkozása, de a kormánypárt jeles alakjainak mostani nyilatkozatai az Ukrajnában elköltött magyar uniós forrásokról is dobogós helyet érnek majd a történelemkönyvekben.

Nemrég az orosz medvéről derült ki egy furcsa puccskísérlet során, hogy bizony megkoptak a körmei és a híres szaglása sem a régi már. Orbán tévedhetetlenségi legendája és a falig száguldani képes kaszkadőrmutatványai is egyértelműen megkoptak. Ha nem is meztelen a király, de elég esetlen és már-már nevetséges ebben a mérethibás boxerben. Egy dologban pedig biztos lehet: minden rendszer megbukik egyszer. Az övé is.

❎ A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Négyszáztizennegyedik alkalommal kongatom a harangokat és teszem fáradhatatlanul, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert új esélyt kell adni a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
az Esély Közösség alapítója
2023. július 2. 🇪🇺🇭🇺

(Ujhelyi István dr./Facebook)

Valódi Hírek