Kitálalt a honvédségből kirúgott őrnagy: Súlyos dolgokat állít a honvédelmi miniszterről

Közölte, szerinte Szalay katonai múltja egyenlő a nullával.

A Magyar Honvédség volt hivatásos őrnagyával, Varga Csaba Istvánnal készített interjút Gulyás Márton a Partizán YouTube-csatornán. A katona még azzal került be a hírekbe, hogy ugyan több missziót is megjárt, valamint éles tűzharcban is vezetett csapatot, a honvédség mégis úgy döntött: megválnak a 42 éves katonától.

A katona a napokban számolt be minderről Facebook-oldalán.

„A szó szoros értelmében, a fiatalítási tisztogatás áldozata lettem, és most figyelj, 42 évesen 21 év szolgálati viszonnyal. Ti csesztetek már ilyet? 42 évesen rohadt öreg lettem. Éppen hogy hazajöttem Irakból és rá három hétre kezembe nyomják bobika szerelmetes levelét”

– írta a bejegyzésében, utalást téve Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterre, akit „bobikának” nevezett.

Mint ismert, még januárban jelent meg az a rendelet, amelynek értelmében a 45. életévüket betöltött és legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező katonák szolgálati viszonya megszűnik. Szalay honvédelmi miniszter akkor úgy indokolt, hogy „nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség”.

Azonban az üggyel kapcsolatban az a különös, hogy Varga Csaba István pedig pont ilyen katona volt. A műsorban elmondta, beszél angolul, két diplomát megszerzett az elmúlt időszakban, elvégezte a jogászképzést, valamint a humánerőforrás-menedzser szakot is.

„A 19 év alatt voltam szakaszparancsnok, századparancsnok-helyettes, személyügyi tiszt, ügyeletes tiszt, felderítőtiszt és végül egy tartalékos zászlóalj törzsfőnöke. Öt misszióban voltam. 2005 Koszovó, 2010 és 2013 Afganisztán, 2019 és 2022 Irak.

A 2010-es missziómban a kis mentorcsoportom élén részt vettem egy többórás tűzharcban. Figyeltek? TŰZHARC! Mi van most a szomszédba? Háború. Milyen tapasztalat nincs a honvédség 98 százalékának? Segítek HARCI! Erre ki***nak egy olyan tisztet, akinek meg van”

fogalmazott bejegyzésében a katona.

Elmondta, éppen egy misszióban volt Irakban március 20-án, amikor sokan megkapták a kirúgásukról szóló levelüket. Hozzátette: hat hónapot szolgált Irakban, március 30-án hazatért, majd 20 nappal később ő is kapott egy borítékot.

Varga szerint Magyarországnak nincsen elég katonája, a „fiatalítást” pedig nem a csapatoknál kellett volna kezdeni, hanem a tapasztalattal nem rendelkező vezetői pozíciókban. Szerinte a tisztogatás másik hátránya az is, hogy sokan olyan pozícióba kerültek, amelyre még nem voltak felkészülve.

Arról is beszélt, hogy Ruszin-Szendi Romulusz mögé a hadsereg bármikor beállt volna, de Szalay-Bobrovniczky Kristóf mögé egészen biztosan nem. Ruszin-Szendi Romuluszt még áprilisban menesztették azonnali hatállyal – ő akkor a magyar hadsereg parancsnoka volt.

„A honvédelmi miniszter katonai múltja egyenlő a nullával”

– jelentette ki Varga Csaba István.

(Partizán/Youtube)

Valódi Hírek